Naslovna » Izlasci » Izložbe » Slobodan Đuričković: Asocijativne impresije

Slobodan Đuričković: Asocijativne impresije

U Galeriji SKC Novi Beograd (Bulevar Zorana Đinđića 152a), od 19. oktobra (19.00) do 2. novembra, biće otvorena izložba slika „Asocijativne impresije“ Slobodana Đuričkovića Ćaka.

Opis izloženih slika ponudio je Balša Rajčević:
– Ovo slikarstvo je svedeno na svoj entitet, maltene očišćeno od svih „stranih sastojaka“: naracije, deskripcije, ilustracije, ukrašavanja i u najmodernijem smislu, u većini slučajeva je svedeno na ravnu površinu, znači i bez prostorne dubine ili dubinske imitacije. Nove slike ovog umetnika se u razvojnom smislu logično i dosledno nadovezuju na one iz ranijih perioda. Nazvali ih mi asocijativne impresije ili ekspresije, gotovo je svejedno, bitno je da navedene formulacije ukazuju na asocijativnost kao bitno svojstvo njihovog jezičkog izraza.

Sve podseća na neku neuhvatljivu igru pokretnih „senki“ i „silueta ljudskih figura“ ili ljudskih glava kao i nedefinisanih oblika životinjskog ili predmetnog porekla. Đuričkovićev slikarski radni postupak sasvim spontan, kroz brz direktan i neposredan rad bojom i četkom na podlozi. Profesor crtanja i zidnog slikarstva na Akademiji primenjenih umetnosti, znači vrsan crtač, kome veština realističko-mimeričkog predstavljanja stvari nije nepoznata, radikalno apstrahuje i transponuje viđeni svet realnog u funkciji rekreacije jednog novog samosvojnog sveta slike. (dub)