Naslovna » Izlasci » Izložbe » Tanjug: Kroz savremenu umetnost sedamdesetih

Tanjug: Kroz savremenu umetnost sedamdesetih

Od 24. (19.00) do 29. oktobra u galeriji O3one (Andrićev venac 12) biće otvorena izložba „Kroz savremenu umetnost sedamdesetih“.

Drugu godinu za redom u saradnji sa Tanjugom, O3one otkriva fotografije jedne od najbogatijih agencijskih fotoarhiva u Evropi. Tanjug je baštinio i arhive svojih prethodnika – novinske agencije Avala koja je postojala između dva svetska rata i Pres biroa koji je postojao pre Prvog svetskog rata. Zahvaljujući tome, najstarija fotografija u Tanjugovoj arhivi datira iz 1912. godine. Fotoarhiva novinske agencije Tanjug sadrži oko 3,5 miliona negativa.

Postavku čini oko 30 crno-belih fotografija na kojima su fotoreporteri Anton Vaš, Bogdan Bradvarović, Branko Obradović, Živorad Vučić i Vladimir Dobričić zabeležili neke od najznačajnijih izložbi koje su gostovale u prestonici.

Beograd sedamdesetih. Avangarda tadašnje Jugoslavije. Grad koji je posle studentskih protesta i seksualne revolucije otvoren za nove tendencije u likovnoj umetnosti. Uporedo sa svetskim trendovima, eksperimentiše sa instalacijama, performansom, konceptualnom
umetnošću. Beograđani su, kao i „zapadnjaci“ mogli da vide reprezentativna dela savremenog dizajna Velike Britanije, Mongolije, savremene mađarske umetnosti, persijske umetnosti, američke keramike i tapiserija, umetnosti u Vašingtonu. (dub)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.