Naslovna » Izlasci » Pozorište » „Teatar u jednom dejstvu“ u Mladenovcu

„Teatar u jednom dejstvu“ u Mladenovcu

Pozorišni festival „Teatar u jednom dejstvu“ biće održan od 5. do 10. oktobra u Centru za kulturu Mladenovca, a tema ovogodišnje selekcije je „Identitet“.

Biće predstavljeno šest predstava iz Beograda i Užica. Festival će otvoriti najbolja predstava nedavno završenog 45. Bitefa „Elijahova stolica“ JDP-a u režiji Borisa Liješevića. U konkurenciji za najbolju predstavu festivala su i „Gospodin“ Ateljea 212, „Ja i ti“ Bitef teatra, „Heda Gabler“ Narodnog pozorišta, „Kao kroz staklo“ Beogradskog dramskog pozorišta, „Ines de Kastro“ Narodnog pozorišta iz Užica. O najboljoj predstavi odluku će doneti žiri Vladimir Stamenković, Ana Sofrenović i Milorad Đokić.

Festival prate brojni sadržaji: izložba plakata Slavimira Stojanovića Muzeja pozorišne umetnosti, izložba „Velikani Narodnog pozorišta na poštanskim markama“ Muzeja Narodnog pozorišta kao i predstavljanja knjiga „Nušić i kritika“ Jelice Stevanović i „Zamena rodnog identiteta i motiv prerušavanja u Šekspirovim komedijama“ Snežane Udicki.

U okviru ciklusa „Identitet na filmu“ biće prikazana ostvarenja „Šta se dogodilo sa Bejbi Džejn“, „Bornov identitet“ i „Kroz zatamljeno staklo“.

Kako je priča o važnosti identiteta nacije obeležila odrastanje mnogih generacija na ovim prostorima, selektor i umetnički direktor Željko Hubač ovogodišnji Festival „posvećuje onima koji su u suštinskoj potrebi za sopstvenim identitetom, ličnim primerom razbijali uvrežene društvene stege, onima koji su nametnute stereotipe kolektivnog identiteta shvatali kao sudbinski izazov“.

Po završetku svake predstave u Centru za kulturu Mladenovac biće održan okrugli sto na temu „Identitet teatra-teatar identiteta“. Moderator razgovora je dramaturg Gordana Smuđa. Predsednik Saveta Festivala je reditelj Dimitrije Jovanović. (dub)

PROGRAM

Sreda, 5. oktobar
(20.00) Elijahova stolica

Četvrtak, 6. oktobar
(20.00) Gospodin

Petak, 7. oktobar
(20.00) Ja i ti

Subota, 8. oktobar
(20.00) Heda Gabler

Nedelja, 9. oktobar
(20.00) Kao kroz staklo

Ponedeljak, 10. oktobar
(20.00) Ines de Kastro

 

 

 

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.