Naslovna » Izlasci » Muzika » Novi albumi » The Dibidus – Trenerka i sako

The Dibidus – Trenerka i sako

Pre nekoliko meseci objavljen je drugi album beogradskog benda The Dibidus. U izdanju Producentske kuće „Long Play“ i UK „Parobrod“ pojavio se CD „Trenerka i sako“, koji može da se preuzme besplatno sa sajta grupe.

The Dibidus je nastao na krilima „demokratskih promena“ između 2000. i 2001, a rezultat se video i čuo 2003. kad su objavili istoimeni album, Grupu su u tom trenutku činili Dejan Pejović – vokal, Jova Jović – gitara i Milan Sarić – bas. Zvuk benda je bio zamišljen kao fuzija onoga što su njeni članovi pre toga radili u bendovima Familija i DLM (Dejan Pejović, Jova Jović) ali svedeno na minimalne muzičke opcije uz korištenje računara. U ovoj postavi bend prestaje sa radom 2004. godine a neke pesme sa ovog albuma dobijaju kultni status na globalnoj mreži (Nama treba ljubav, Probudi se).

Pre četiri godine bend počinje rad na drugom albumu „Trenerka i sako“ u postavi Dejan Pejović – vokal, Jova Jović – gitara, Saša Petrov – gitara, Milan Milić – truba. Album je objavljen sredinom 2011, i u potpunosti je „home made“, zvučno i tekstualno potpuno prilagođen srpskoj stvarnosti. Live postavu benda čine Dejan Pejović – vokal, Saša Petrov – gitara, Dejan Resanović – bas, Dejan Tomović – klavijature, Milan Milić – truba i Nenad Đorđević – bubnjevi.

Kako sam Peja ističe album je „koncepcijski“ sastavljen iz dva dela – jednog koji govori o tome gde se nalazimo i ko smo, i drugog koji sa izraženijom optimističnijom dimenzijom forsira vedriju stranu. Komentarišući album Branimir Lokner je, između ostalog, napisao:
– The Dibidus sublimiraju više formi – od popa, lakih ritmova, latiino opcije, ska i post new wave varijacija – i sve se to na njihovom albumu nalazi u izobilju. Opet ponavljam bez obzira na afinitete ili lične ukuse, The Dibidus bi mogli imati veoma komercijalnu prolaznost u regionu, jer ovdašnja publika vrlo lako prihvata ovakvu izvođačku poruku i same pesme. (dub)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.