Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Treći čovek“ Selmana Trtovca i Ranka Đankovića

„Treći čovek“ Selmana Trtovca i Ranka Đankovića

Od 7. (19.00) do 19. oktobra, u Blok galeriji (Jurija Gagarina 221), biće otvorena izložba „Treći čovek“ Selmana Trtovca i Ranka Đankovića. Izložba je otvorena do 19. oktobra.

Ovo je zajednički umetnički rad dva umetnika, koji se sastoji od tri elementa: skulpture, slike i projekcije slike. (dub)

 

 

[box_dark]Povod za početak razmišljanja o zajedničkom radu bila je fotografija Stjepana Filipovića. Na fotografiji snimljenoj neposredno pred pogubljenje Filipovića u Valjevu 1942. godine može se videti kako se ovaj čovek herojski suočava sa smrću. Može se videti njegova pobeda nad strahom i spremnost da umre za ideju u koju veruje i za koju se borio. Ova fotografija ostavila je veoma jak utisak na oba umetnika. Oni su bili šokirani, potreseni i, u prenesenom smislu reči, pomereni tim prizorom. To je bila inicijalna kapisla za razmišljanje, za mnoge debate, razgovore i planove. Sam rad, koji je na kraju materijalizovan, udaljio se od početnog predloška toliko daleko da je fotografija ostala samo daleki odjek. Jedina sličnost sa fotografijom, u formalnom smislu, jeste položaj figure koja stoji uzdignutih ruku i stisnutih pesnica. Ideološki predznak fotografije nije bio suštinski bitan za sam proces umetničkog mišljenja, niti je u fokusu pitanje interpretacije istorije, ni pitanje herojstva, već se umetničko mišljenje prouzrokovano fotografijom odnosi na vrednosni sistem, kolektivno sećanje, pitanje vizije, ideje, pitanje straha i smrti.[/box_dark]