Naslovna » Izlasci » Festivali » UN filmovi na Međunarodnom festivalu ekološkog filma

UN filmovi na Međunarodnom festivalu ekološkog filma

Forum Ujedinjenih nacija za šume je, obeležavajući tekuću godinu kao godinu šuma i šumskih ekosistema uz moto „Šume za ljude“, omogućio prikazivanje ukupno četrnaest dokumentarnih filmova od različitih autora širom sveta na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu ekološkog filma „Green Screen Fest“ koji će biti održan od 14. do 16. novembra u Sava centru.

Fimovi će biti prikazani u revijalnom delu programa, kao posebna celina, pod nazivom „Šume za ljude“, i to tokom sva tri dana trajanja Festivala koji je stavljen na listu UN manifestacija kojom se obeležava u svetu godina šuma.

Dokumentarni filmovi u sklopu navedenog dela programa obrađuju različite aktuelne teme od značaja za očuvanje životne sredine i posebno šuma i šumskih ekosistema širom sveta, posebnu pažnju posvećujući uticaju čoveka i pronalaženju načina za održiv opstanak šuma. Publika će imati prilike da vidi filmove koji su snimani na različitim lokacijama i koji dolaze iz različitih zemalja od Mozambika, Ruande, Hondurasa, Perua, Argentina i Brazila, preko Kanade, SAD i Meksika, do Filipina i Kine. Borba protiv klimatskih promena („Hope in a Changing Climate“), potraga za budućnosti šuma Amazona („Amazon Alive: Forest of the future“) i „Od čega se pravi toalet papir?“ („Switch today“) samo su neke od tema kojima se bave filmovi ovogodišnjeg „Green Screen Festa“.

Organizatori festivala, Centar za unapređenje životne sredine, saopštio je da je na konkursima za prijavu autorskih, kratkih filmova i TV formata za takmičarski deo programa prijavljeno znatno više ostvarenja u poređenju sa proteklom godinom, kao i da su pristigle prijave, pored zemalja regiona, i iz Norveške, Velike Britanije, Turske, Mađarske.

Celokupan program Festivala, kao i raspored prikazivanja filmova u revijalnom i takmičarskom delu uskoro će biti predstavljen. (dub)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.