Naslovna » Izlasci » Film » Ako zrno ne umre

Ako zrno ne umre

Premijera filma „Ako zrno ne umre“ biće organizovana u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6), 11. novembra od 20.00.

Ovo je univerzalna i provokativna priču o značaju čovekove volje u očuvanju sopstvenog identiteta i autentičnosti. Autora Sinišu Dragina inspirisala je dve stotine stara rumunska legenda o fantomskoj crkvi koja putuje Dunavom, stvarajući pozadinu za savremenu priču o sudbini dva oca, Srbina i Rumuna, čiji se životi ukrštaju na ovoj reci.

Rumun traži ćerku odvedenu u belo roblje na Kosovo, a Srbin telo sina poginulog u saobraćajnoj nesreći u Rumuniji. Oni upoznaju skeledžiju koji se priseća legende o crkvi koju su rumunski seljaci neuspešno pokušavali da popnu na brdo u vreme kada su pravoslavne crkve bile zabranjene u Rumuniji.

U ovaj zaplet autor učitava nekoliko slojeva priče. Prvi čini jedan od „aktuelnih problema u ovima krajevima – trgovina ljudima; druga priča nam oslikava vrlo često apsurdna, gotovo groteskna, društva u postkomunističkoj eri; sledeća nam govori o snazi ljudi da istraju u svojim poduhvatima, kako onima iz naših dana, tako i o onima iz doba naših predaka; tu je onda i sudbina koja ume neočekivano da reši neke tragične situacije i da svemu u jednom trenutku udahne smisao“, reči su Siniše Dragina, reditelja filma.

Uloge: Mustafa Nadarević, Joana Barbu, Miloš Tanasković, Dan Konduraće, Franc Buhriser, Milenko Pavlov, Goran Radaković, Simona Stojčesku.

Cena ulaznice je 250 dinara. Film će se prikazivati od 12. novembra u Dvorani KCB. od 21.00. (danubeogradu.rs)

loading...