Naslovna » Izlasci » Pozorište » Arsenik i stare čipke – pedeseto izvođenje

Arsenik i stare čipke – pedeseto izvođenje

U sredu, 16. novembra od 20.00, predstava „Arsnik i stare čipke“ u režiji Stefana Sablića, biće izvedena po 50. put u UK „Vuk Karadžić“ (Bulevar kralja Aleksandra 77a).

Predstava nastala po tekstu Džozefa Keserlinga, premijerno je izvedena 1. aprila 2010. godine. Crna komedija nastala početkom četrdesetih godina prošlog veka, ima elemente vodvilja i farse, ali je veoma uzbudljiva trilerska priča. Osnova zapleta stvara se oko Mortimera Brjustera, pozorišnog kritičara koji prezire pozorište, i koji mora da izađe na kraj sa svojom ludačkom ubilačkom familijom kao i sa policijom a sve to dok se dvoumi da li da se oženi sa devojkom koju voli.

Njegovu familiju čine dve „divne“ tetke dobročiniteljke za koje se ispostavlja da ubijaju ljude iz plemenitih motiva (kako bi ih spasle muka ovoga sveta) trujući ih kupinovim vinom začinjenim arsenikom, strihinom i „sa samo mrvicom cijanida“. One čine dobra dela time što prave plemenita opela, šaljući na nebo bliske vernike, ali samo one bliske njihovoj veri, dok potpune strance odbacuju. Leševi njihovih žrtava prenose se ispred nosa policije koja je zauzeta nekim drugim problemima.

Tu su i dva brata. Jedan veruje da je Tedi Ruzvelt i da kopa Panamski kanal u podrumu porodične kuće (koji, u stvari, služi kao grobnica za tetkine žrtve) dok je drugi brat mafijaš, kome je zanat ubijanje i koji je došao da se oporavi od plastične operacije koju je izveo njegov partner, hirurg u stalno alkoholisanom stanju, dr Ajnštajn.

Scenograf i kostimograf je Boris Čakširan, a uloge tumače Seka Sablić, Gorica Popović, Nebojša Milovanović, Bane Zaremski, Nikola Vujović, Mladen Andrejević, Boris Milivojević. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.