Naslovna » Izlasci » Pozorište » „Ben“ na repertoaru BDP

„Ben“ na repertoaru BDP

Pozorišna predstava „Ben“ Beke Savić, u režiji Milana Neškovića, biće izvedena na „Novoj sceni“ Beogradskog dramskog pozorišta (Mileševska 64a), 12. novembra od 20.30.

Ekipa mladih pozorišnih umetnika na čelu sa rediteljem Neškovićem, na nov i pomalo netipičan način tematizuje ljubav, emotivnu povezanost, zavisnost, posesivnost, zajednički život, ali i druge probleme sa kojima se mladi danas suočavaju. Ovaj pozorišni komad inspirisan je bajkom Mome Kapora, kaže Beka Savić dramaturg:

„Mislim da je Momina ideja genijalna u svojoj jednostavnosti i tačnosti: nestajanjem ljubavi nestajemo i mi sami, svaka laž ili prevara nas sve više smanjuje; na kraju bez ljubavi nestajemo. Na toj osnovi možete da ispričate svaku vrstu drame, nesreće, tragedije, bajke.“

U duo drami „Ben“ glavne uloge tumače Kruna Savić i Đorđe Marković. Predstava je nastala „u pokušaju da se pobegne od uobičajenih diplomskih ispita na glumačkim akademijama“, pojašnjava Kruna Savić.

„Želela sam da izbegnem velike heroine svetske dramske literature, krv i tragediju i da na jednostavan, ali poetičan način progovorim o svakodnevnim problemima koji se tiču mene i moje generecaije. Odrasla sam u Nemačkoj, koja se nimalo ne razlikuje od Srbije, kada je o usamljenosti mladih ljudi reč, njihovoj nespremnosti da otvoreno uđu u emotivne odnose, bilo da se radi o prijateljstvu, ljubavi, druženju. ‘Ben’ je priča o onima koji su na neki način ‘taknuti’ i predodređeni da vole na način, koji kao da pripada nekom drugom, prošlom vremenu“, kaže Kruna Savić.

Uloga pijanistkinje u predstavi poverena je Neveni Račić, scenograf je Ana Milić, a kostimograf Darinka Mihajlović. (danubeogradu.rs)

Pogledajte repertoar za novembar Beogradskog dramskog pozorišta