Naslovna » BG svaštara » Nova godina 2012 » Beograd je 31. decembra „Balkanska prestonica“

Beograd je 31. decembra „Balkanska prestonica“

Kako trenutno stvari stoje, Beograd će 31. decembra definitivno biti „Balkanska prestonica“. Naime, na doček, sada je već izvesno, pohrliti turisti iz svih okolnih zemalja u većem broju nego i jedne godine ranije, pišu Večernje novosti.

I dok Beograđani još razmišljaju gde bi mogli za doček mnogi u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj već znaju odgovor u – Beograd.

Zašto Beograd? U hrvatskoj agenciji „Kolegijum“ objašnjavaju: „Zato što je Beograd ‘balkanska parti-prestonica’, nudi ‘lud provod’ po splavovima, najbolju hranu, vruće plesačice i ulične trubače! Ponude klubova za doček Nove godine ubedljivo su najbrojnije, a šanse da pronađete žurku kakvu tražite su velike. Beograd je sve traženiji i popularniji, a autobusi kreću ne samo iz Zagreba, već i Rijeke.“

Slovenci su daleko uhodaniji za program pod nazivom „Stiskaj se džabe“ organizuju disko-buseve i disko-vozove. Dok hrvatske agencije Beograd reklamiraju kao ‘grad sa istorijom dugom 8.000 godina’, slovenačke smatraju da bolju prođu ima Cecina pesma: „Znam za jedan grad, zove se Beograd“. Slovenačke agencije same organizuju sve – od dolaska do odlaska, zakupljuju prostor za doček i vode na izlete.

I makedonski turisti stižu sa agencijama, ali njih je manje po broju, doček organizuju u nekom od skadarlijskih restorana i jak motiv dolaska su im i šoping centri. Daleko više Makedonaca i Crnogoraca dolazi individualno na doček i zahvaljujući njima rezervisan je gotovo sav privatni smeštaj.

I cene aranžmana su zanimljive. Slovenca će dvodnevni boravak u Beogradu koštati 43 evra, Makedonca trodnevni 90 evra, a Hrvata isti period 120 evra. (Večernje novosti)