Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Beograd među najgorim gradovima za šoping

Beograd među najgorim gradovima za šoping

Kompanija „Economist Intelligence Unit“ sastavila je liste najboljih i najgorih gradova za šoping u Evropi i Beograd nije dobio ni malo zavidno mesto.

Prestonica Srbije se nalazi na 31. od 33. mesta na ovoj listi, a ispod nje su jedino Oslo i Ženeva. Najveću prosečnu ocenu osvojio je London.

Zbog velike raznovrsnosti, ali i dobro organizovanih šoping zona, London je osvojio 80,6 bodova od ukupno 100. Osvojio je najviše bodova i u kategoriji dostupnosti domaćih i međunarodnih brendova, 24 boda ispred drugoplasiranog Pariza i gotovo 40 bodova više od Moskve koja se našla na trećem mestu.

Ipak, Beograd je (kao i Sofija, Bratislava i Bukurešt) na prvom mestu po kriterijumu odnosa cene i kvaliteta robe.

U ostalim kategorijama koje su ocenjivane nije dobro prošao. Beograd nudi dobar spoj modernog i tradicionalnog – nudi veliki broj klubova i splavova, a ima i zanimljivih istorijskih znamenitosti za videti, navodi se u obrazloženju. Međutim, nalazi se u top 10 najgore ocenjenih kada su u pitanju kvalitet javnog prevoza i uslovi za šoping.

Loše je ocenjen i izbor radnji, hotela kao i kulturnih atrakcija. London je titulu najboljeg grada za šoping odneo u konkurenciji od 33 evropska grada i kotirao se iznad Pariza, Barselone, Rima… Zanimljivo je da je drugi na listi najatraktivnijih gradova – Madrid. Dobio je najviše ocene kada je u pitanju klima i kulturna ponuda, kao i Barselona, koja je na trećem mestu.

Studija koju je radila ova kompanija trajala je godinu dana. (B92)

 

[box_dark]Najbolji: 1. London, 2. Madrid, 3. Barselona, 4. Pariz, 5. Rim, 6. Berlin, 7. Lisabon, 8. Amsterdam, 9. Prag, 10. Budimpešta

Najgori: 1. Ženeva, 2. Oslo, 3. Beograd, 4. Helsinki, 5. Sankt Peterburg, 6. Varšava, 7. Kijev, 8. Edinburg, 9. Sofija, 10. Bukurešt[/box_dark]