Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » „Beograđanka“ čeka sanaciju

„Beograđanka“ čeka sanaciju

Simbol prestonice palata „Beograd“ trebalo bi da dobije nov izgled. Do kraja decembra biće, kako saznaju „Novosti“, završen projekat za rekonstrukciju fasade – zamenu prozora i dotrajalih roletni, a u proteklom periodu postavljeni su novi, savremeni i brzi liftovi.

Zamenjeni su stari vatrogasni merači i instaliran moderan video-nadzor. Kada se zamene tamna mat stakla i postave novi termo prozori, „Beograđanka“, kako su je odmah krstili sugrađani, biće i dalje vitka, dobrodržeća crnka.

Kada su udareni temelji palate „Beograd“ daleke 1969. godine, glavni grad tadašnje SFRJ, već se sa četrdesetak stambenih oblakodera protegao na drugu stranu Save. Zgrada u Masarikovoj u to doba bila je nešto više od solitera koji je na korak do neba.

Visoka je 101 metar, a njen 24 sprat dominira panoramom prestonice. Kada je završena 1974. godine, i na krovu postavio televizijski i radio repetitor, arhitektonsko delo Branka Pešića postalo je nezamenjiv simbol tada modernog i bogatog Beograda. Građani su se divili, a zalutalim putnicima postala je glavni orijentir u velikom gradu.

„U toku je izrada projektne dokumentacije za renoviranje fasade palate „Beograd“, na osnovu koje ćemo konkurisati pristupnim fondovima,“ kaže Marko Novović, pomoćnik direktora Agencije za poslovni prostor, koja raspolaže soliterom. (Večernje novosti)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.