Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Bester kvartet – majstori klecmer zvuka

Bester kvartet – majstori klecmer zvuka

U utorak, 22. novembra od 20.00, u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine (Studentski trg 5), biće održan koncert Bester kvarteta.

Centar za muziku Kolarčeve zadužbine organizovaće nastup majstora klecmer zvuka iz Krakova, koji su fenomen na globalnoj muzičkoj sceni. Izuzetni instrumentalisti koji su članovi ovog sastava klasično su obrazovani muzičari. Zaštitni znak ovog kvarteta je muzika ogromnog stilskog raspona koju dopunjuju izabranim elementim klasične, džez i avangarda muzike, uključujući najbolja dostignuća savremene kamerne muzike u kojima improvizacija predstavlja temelj za izgradnju jedinstvenih instrumentalnih oblika.

Kvartet je zapravo novo izdanje legendarnog Krakov klecmer benda koji je osnovan 1997. godine u Krakovu u Poljskoj na inicijativu Jaroslava Bestera tada mladog muzičara, kompozitora i harmonikaša. Kao rezultat muzičkog razvoja oblikovali su umetnički smeo i originalan repertoar zasnovan na sopstvenim kompozicijama pisanim u duhu klecmer muzike ili aranžmanima kreiranim za ovaj instrumentalni sastav.

Bester kvartet čine Jaroslav Bester (harmonika), Jaroslav Tirala (violina), Oleg Diak (harmonika, klarinet, udaraljke) i Mikolaj Pospješalski (kontrabas).

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarca po ceni od 1.200 i 1.500 dinara. (danubeogradu.rs)

[box_dark]Klecmer je tradicionalna muzika istočnoevropskih Jevreja – Aškenaza. Klecmer izvode profesionalni muzičari zvani klecmorim, a sastoji se velikim delom od plesnih melodija i zabavne instrumentalne muzike za venčanja i druge proslave. Iako potiče iz Istočne Evrope, oblik danas poznat kao „klecmer“ razvio se u SAD, u zajednicama jevrejskih doseljenika, sa jidiš – govornih područja, koji su se tamo doselili između 1880. i 1924. Reč „klecmer“ dolazi iz kombinacije hebrejskih reči „kley“, tj. „alatka“ i „cemer“, tj. „pesma“ iz čega dolazi „k’li cemer“ (כְּלִי זֶמֶר), što bi doslovno značilo „alat za pesmu“ tj. muzički instrument.[/box_dark]

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.