Naslovna » Izlasci » Izložbe » Bibliofilska izdanja na FPU

Bibliofilska izdanja na FPU

Prateća izložba Međunarodnog bijenala ilustracije Zlatno pero Beograda 2011, „Bibliofilska izdanja na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, predmet Grafika knjige 1964-2010“, biće otvorena od 10. do 25. novembra u Galeriji „Anastas“ u Muzeju primenjene umetnosti (Vuka Karadžića 18).

Izložba i istoimena knjiga koju je priredio Jugoslav Vlahović, profesor FPU, a dizajnirala diplomac Tijana Bogosavljević, predstavlja skoro sva bibliofilska izdanja na predmetu Grafika knjige tokom skoro pola veka delatnosti. Predmet je ustanovio prof. Bogdan Kršić 1964. i vodio ga do penzionisanja 1997. kada ga je nasledio prof. Vlahović.

Više od 300 knjiga sa kojima su studenti diplomirali danas predstavljaju jedinstvenu biblioteku, zaokruženu celinu, gde su se na kreativan način stapala sva znanja stečena tokom studija primenjene grafike, pre svega iz oblasti grafike, ilustracije i tipografije, a u novije vreme i fotografije. Među ovim diplomcima našli su se brojni i značajni ilustratori, grafičari i grafički dizajneri: Dušan Petričić, Predrag Nešković, Dobri Stojanović, Jugoslav Vlahović, Miloš Majstorović, Rastko Ćirić, Ilija Knežević, Branislav Fotić i drugi. (danubeogradu.rs)