Naslovna » Izlasci » Izložbe » Dosije jedne slike

Dosije jedne slike

U Galeriji FLU (Knez Mihailova 53) od 11. (12.00) do 22. novembra biće otvorena izložba „Dosije jedne slike – Milo Milunović“.

Povodom sedamdeset i pet godina postojanja FLU u toku 2012, organizovaće početak proslave sa nekoliko izložbi. Pripremajući se za značajan jubilej, biće predstavljena dela iz kolekcije čiji su autori osnivači i nekadašnji profesori prvo Akademije, a onda Fakulteta.

U saradnji sa Galerijom „Pavla Beljanskog“ iz Novog Sada i Fakultetom primenjenih umetnosti i dizajna iz Beograda biće realizovana ova postavka koja na dokumentarni način pokušava da osvetli nastanak kopije slike iz Luvra, Nikolasa Pusena „Inspiracija pesnika“ koju je uz finansijsku podršku Pavla Beljanskog uradio Milo Milunović u Parizu u periodu između 1926-1932. godine, a koja je deo Zbirke FLU.

Problemski, ova izložba govori o mecenarstvu, zatim o edukaciji mladih umetnika kopiranjem remekdela stare umetnosti kao i o najsavremenijim metodama čišćenja restauracije i konzervacije slika. (danubeogradu.rs)