Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Drugi način u Beogradu sa Svremenašima

Drugi način u Beogradu sa Svremenašima

Hrvatski sastav Drugi način sa doajenima ovdašnje scene, grupom, Svremenaši, održaće koncert u Domu omladine Beograda (Makedonska 22) 12. novembra od 21.00.

Legendarni sastav Drugi način osnovao je 1974. u Zagrebu frontmen Branko Požgajec, pod imenom Novi akordi, a nekoliko meseci kasnije ime je promenjeno u Drugi način. Pažnju publike i javnosti skrenuli su neobičnom postavom u kojoj su se nalazile dve flaute. Godine 1975. snimili su debi album sa kojeg su do dan danas ostali zapamćeni hitovi „Stari grad“, „Carstvo samoće“ i „Lile su kiše“.

Posle objave nekoliko singlova 1982. objavljuju album „Ponovo na putu“ sa kog se pored ostalih istakla pesma „Piši mi“. Uz nekoliko personalnih promena bend je bio aktivan do 1990, posle čega sledi dvogodišnja pauza u radu. Branko Požgajec 1992. godine ponovo aktivira Drugi način, ali 2000. godine posle nastupa u Domu sportova u Zagrebu, zajedno sa grupom Jethro Tull, prestaju sa radom.

Drugi način je reaktiviran 2008. godine i od tada do danas nastupa u sastavu: Branko Požgajec (vokal, flauta), Božo Ilić Dugi (bas gitara), Ernest Vinković (gitara, vokal), Damir Vuk (klavijature, vokal), Mladen Palenkaš (bubnjevi) i Mario Domazet (gitara). Krajem oktobra, umro je gitarista Davor Sečar, član Drugog načina od 1987. do 2007. godine.

Grupa Svremenaši praktično predstavlja nastavak rada legendarnog benda S vremena na vreme koji su daleke 1972. godine osnovali Asim Sarvan, Ljubomir Ljuba Ninković, Miomir Miki Đukić i Vojislav Koki Đukić. S vremena ne vreme važi za utemeljivača i predvodnika beogradske akustičarske scene i pionire u uvođenju tradicionalnih narodnih elemenata u rock muziku, koristeći stare instrumente kao što su ukocen ili šargija. Njihovu muziku odlikuje kombinacija akustičnog i električnog sa pratećim zvukovima flaute, orgulja i tradicionalnih mandolina uz sklad vokala. Tokom godina neke od pesama ovog sastava postali su klasici i vanremenski hitovi.

Posle druge duže pauze, tročetvrtinska postavka S vremena na vreme okupila se povodom 40-godišnjice snimanja njihove prve pesme „Sunčana strana ulice“. Publika je Svremenaše koje čine Ljuba, Miki i Koki sa još trojicom muzičara imala prilike da vidi na ovogodišnjem Belgrade Beer Festu. Koncert u Domu omladine Beograda idealna je prilika da se svi podsetimo pesama „Moj svet“, „Čudno drvo“, „Tema classica“, „Dixieband“, „Karavan“, itd.

Cene ulaznica su 1.200 i 1.500 dinara. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.