Naslovna » Izlasci » Film » Festival autorskog filma od 30. novembra do 5. decembra

Festival autorskog filma od 30. novembra do 5. decembra

Festival autorskog filma, sedamnaesti po redu, ove godine održaće se od 30. novembra do 5. decembra. U sklopu glavnog i pratećih filmskih programa biće prikazano oko pedeset ostvarenja sedme umetnosti. Filmovi će se prikazivati u Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Kinoteke, Domu kulture „Studentski grad“, bioskopu „Fontana“ i multipleksu „Kolosej“.

U glavnom programu ovogodišnjeg festivala i ove godine naći će se ostvarenja umetničkog filma sa prestižnih svetskih filmskih festivala. Tu je najpre iransko ostvarenje „Razvod: Nader i Simin“ reditelja Ašgara Farhadija, nagrađeno u Berlinu sa dve glavne nagrade – priznanjem za najbolji film i priznanjem za najbolja glumačka ostvarenja kako muškoj tako i ženskoj glumačkoj ekipi filma. Ovaj film nagrađen je i priznanjem Ekumenskog žirija Kanskog filmskog festivala.

Među filmovima koje će beogradska publika gledati u nekoliko gradskih bioskopskih sala su „Faust“, reditelja Aleksandra Sokurova (dobitnika „Zlatnog lava“ na ovogodišnjem festivalu u Veneciji), „Sram“, reditelja Stiva Mekvina (glavni glumac Majkl Fasbender u Veneciji nagrađen priznanjem za najbolju mušku ulogu), i „Bilo jednom u Anadoliji“ Nurija Bilge Džejlana (dobitnika Gran-prija na festivalu u Kanu).

Sledeći tradiciju upoznavanja domaće publike sa novim glasovima u autorskom filmu, FAF će prikazati i ostvarenje „Akacije“, argentinskog reditelja Pabla Đorđelija (dobitnika kanske nagrade za najbolji debitantski film, priznanja „Zlatna kamera“). U glavnom programu naći će se i „Tiranosaurus“, reditelja Padija Konsidina (dobitnika nagrade za režiju na najpoznatijem američkom nezavisnom festivalu u Sandensu), kao i prvo 3D ostvarenje kultnog reditelja Vima Vendersa – „Pina 3D“, film posvećen slavnoj plesačici i koreografkinji Pini Bauš. Deo festivala i ove godine, osim filmskih, čine i prateći programi koji predstavljaju druge umetnosti. (danubeogradu.rs)

Pročitajte i… Počela prodaja karata za FAF.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.