Naslovna » Izlasci » Pozorište » FIST 07 na Fakultetu dramskih umetnosti

FIST 07 na Fakultetu dramskih umetnosti

Sedmi Festival internacionalnog studentskog teatra biće održan na Fakultetu dramskih umetnosti (Bulevar umetnosti 20) od 10. do 13. novembra.

Koncept festivala zasnovan je na vanvremenskim komadima koje su napisali geniji poput Sofokla, Šekspira ili Čehova. Ova remek dela se bave društvenim problemima i pojavama koje su i danas aktuelne. Cilj je da se predstave nove ideje i shvatanja klasike, i da se stvori slika sveta u kom danas živimo koristeći priče koje su nastale tokom proteklih vekova.

Devet predstava takmičiće se za Grand Prix ovogodišnjeg FIST-a, koji će činiti Glavni, Edukativni i Off program. Kako organizacioni tako i selekcioni tim ovogodišnjeg festivala činiće studenti FDU.

Na koji način bi moderna Antigona reagovala na nepravdu učinjenu njenom bratu? Kakvom životnom stilu teži današnji „građanin plemić“? Da li bi Hamlet u 21. veku na isti način osvetio očevu smrt? Od učesnika FIST-a 07 očekuje se da kroz predstave ponude rešenja za ove nedoumice.

Festival internacionalnog studentskog teatra je drugi po redu studentski pozorišni festival na svetu. Studenati katedre za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture osnovali su FIST i već sedmu godinu zaredom unapređuju njegove programske sadržaje povezujući se sa prestižnim svetskim pozorišnim školama, koje će i ove godine biti ugošćene.
[box_light]Povodom Festivala internacionalnog studentskog teatra biće organizovana izložba fotografija i revija kostima u okviru pratećih programa. Tema izložbe i revije odgovara ovogodišnjem konceptu aktuelizacije klasike. Fotografije će biti postavljene u holu FDU od 10. do 13. novembra a prikazivaće Hamleta ili Ofeliju današnjice kao i druge likove dramske i prozne klasične književnosti koje su umetnici „videli“ danas. Pored izloženih fotografija biće postavljen i citat iz dela čiji lik prikazuje.

Revija će biti održana 11. novembra na FDU, posle koje će kostimi biti izloženi u holu fakulteta. U pitanju su kostimi za junake klasične književnosti van njihove epohe, pa će tako moći da se vide kostimi Romea i Julije iz sedamdesetih godine prošlog veka i drugih junaka iz daleke budućnosti.[/box_light] Komad „Čekajući Godoa“, koji će nesumnjivo izazvati reakciju kako kulturne javnosti tako i publike, otvoriće FIST. U skladu sa ovogodišnjim konceptom „Aktuelizacije klasike“ komad će biti postavljen tako da izazove savremenog gledaoca, pokrećući pitanja koja su i danas aktuelna, čak više nego što to mislimo.

Tri perspektivna mlada pozorišna reditelja: Marija Lipkovski, Ana Popović i Aleksandar Švabić postaviće delo Semjuela Beketa na sceni „Mata Milošević“ na FDU. Dramaturg je Nikola Skočajić, scenografi su Nevena Prodanović i Tamara Joksimović, dok će za kostimografiju biti zadužene Nevenka Smitran i Milica Pozar. Producent predstave Una Stevanović najavljuje da će novo čitanje Beketovog „Čekajući Godoa“ pokazati publici koliko je ovaj komad aktuelan i danas i da govori po malo o svima nama. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

Četvrtak, 10. novembar
(20.00) Otvaranje: Čekajući Godoa (FDU)
(22.00) Gospođica Julija (ADU, Zagreb)

Petak, 11. novembar
(20.00) Itaka (ASU, Sarajevo)
(21.00) Uskrs (Danska nacionalna škola za pozorište i moderan ples, Kopenhagen)
(22.00) Venerino ogledalo (ASU, Sarajevo)

Subota, 12. novembar
(20.00) Srećni dani (Akademija umetnosti, Amsterdam)
(22.00) Ofelija / Ne plačem! Kontempliram! (Akademija scenskih umetnosti, Brno)

Nedelja, 13. novembar
(19.00) Hamlet: The Hell Am I (Akademija scenskih umetnosti, Utreht)
(20.00) Ljubavnik (Nacionalna akademija za pozorište i film, Sofija)