Naslovna » Izlasci » Izložbe » Grafičke vizije

Grafičke vizije

U Galeriji Feniks (Tadeuša Košćuška 28) od 24. novembra (19.00) mr Leposava Milošević Sibinović predstaviće tri umetnice iz Meksika na zajedničkoj izložbi „Grafičke vizije“.

Zajedničko za Pilar Bordes, Nunik Sauret i Ireri Topete je da su životno opredeljene za rad na polju grafike sa visokim stepenom profesionalnosti, zapaženim rezultatima kao i uključenjem meksičke atmosfere u svoja dela.

Pilar Bordes poseduje veliku moć varijacije i transformacije, ujedinjuje, odvaja, oblikuje. Na njenim botaničkim grafikama često se ponavlja jedna slika sa suptilnim promenama. Gradacije i ciklus varijacija, valorizovanih kaleidoskopskim pogledom, izražava individualnim jezikom. Samo grafičar sa puno znanja može objediniti u celinu više sličnih slika sa unapređenjem pojedinačnih kvaliteta. U nizu slika koje se skladno pretaču jedna u drugu ili treću, postiže ritam i dinamiku, a ta uzastopna ređanja i ponavljanja stvaraju sliku beskonačnosti.

Nunik Sauret uživa u estetici svetlosti. Kroz plodnu intelektualnu preoku­paciju u ateljeu, pročišćenim lirizmom, tretirajući tamu sa značenjem, hvali senku. Raspon vrednosti svetlo-tamno, sjajno-mat, transparentno-skriveno, puno-prazno, daje ekspresivnost grafikama. Autorka maestralno vlada svim tehnikama, nema konflikta između tradicionalnih postupaka i savremenih pokušaja… Stvara bez akcentovane narativnosti, zaobilazeći mehaničke pokrete pri čemu crtež zauzima posebno mesto, ali ne kao skica.

Ireri Topete se predstavila sa dva ciklusa radova. Izbor od šest grafika iz ciklusa „Lutrija“ (La Loteria), štampanih na šatorskom platnu je obojena i govorljiva igra karata kojih ukupno ima 54. Na njima su predstave kulture pune mitova i legendi koje su u velikoj meri odraz meksičkog podneblja: merdevine, bokali, čizma, mađioničar, ždral, sunce, dama, žaba. Lutrija ­igra karata na sreću stigla je u Meksiko sa Špancima, mada je pleme nauas (Los nahuas) imalo sličnu igru na kvadratnoj tabli, sa semenkama žita i pasulja. Karte su zanimljiv način upućivanja u meksičku kulturu i pečat su jednog njenog dela koji živi na populistički način. Drugi ciklus „Tok života“(Fluir de vida), objedinjen u instalaciju je grafički iskaz 0 reči koja je živi elemenat koji se menja, biva oštećena zbog ljudske aktivnosti i prirodnih promena. (Tekst o umetnicama napisala autorka projekta; danubeogradu.rs)