Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Ian Siegal Band u Domu omladine Beograda

Ian Siegal Band u Domu omladine Beograda

U sredu, 23. novembra od 20.00, u sali Amerikana Doma omladine Beograda (Makedonska 22), nastupiće britanska blues zvezda Ian Siegal sa bendom.

Izuzetno talentovani pevač, gitarista, autor je koji odlično razume tradiciju, ali čije je „jedno oko“ uvek okrenuto ka budućnosti. Za razliku od njegove („post punk“) generacije, Siegalova najranija muzička interesovanja išla su u daleku r’n’b prošlost (Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Elvis, Chuck Berry), da bi ubrzo, logično, na red „došao“ i Muddy Waters. Profesionalnu karijeru je započeo kada je kao roadie u bendu svog rođaka jedne večeri neočekivano dobio priliku da zameni pevača.

Pažnju publike van Engleske privukao je nastupajući na dve uzastopne evropske turneje (2003. i 2004.) kao predgrupa sastava Bill Wyman’s Rhythm Kings, posle čega je usledila britanska turneja sa sinom Siegalovog idola Muddyja Watersa – Big Billom Morganfieldom koji je još tada rekao: „Da je moj otac živ, kada bi čuo Iana siguran sam da bi rekao – to je moj sin“.

Podjednako je uspešan kako u solo nastupima na kojima svira slide gitaru, tako i u pratnji sopstvenog benda, ali i sa drugim postavama, među kojima on posebno ističe nastup u klubu London’s Jazz Café 2005. godine sa grupom koju su činili nekadašnji članovi sastava Muddyja Watersa, uključujući i (tada devedesetdvogodišnjeg) Pinetopa Perkinsa.

Nastupi na velikim festivalima (Edinburgh, Lugano, Peer, North Sea Jazz) potvrdili su ga kao jednog od najprirodnijih, najizražajnijih i najuzbudljivijih blues umetnika današnjice, pa je sasvim osnovano nedavno uvršten i u referentnu publikaciju Penguin Book of Blues Recordings, u kojoj se, između ostalog, za njegov poslednji album kaže da je „retka kombinacija pameti i umeća“, a magazin „Mojo“ ocenio je „Swagger“ kao jedan od najinventivnijih blues albuma ikada snimljenih u Britaniji. (danubeogradu.rs)