Naslovna » Izlasci » Izložbe » Hologramska instalacija „Izmeštanje“

Hologramska instalacija „Izmeštanje“

Od 18. novembra (19.00) do 5. decembra u Likovnoj galeriji KCB (Knez Mihailova 6), biće predstavljen projekat „Izmeštanje“.

Projekat je prvi put prikazan publici u okviru Praškog kvadrijenala scenskog dizajna i perfomansa 2011. godine kao program nacionalnog paviljona Republike Srbije, a pokrenut je kao saradnička platforma sa ciljem da istraži osnovne principe savremene umetničke produkcije i performansa u novonastalim uslovima koje projekat kreira. U svojoj osnovi, platforma predstavlja hologramsku instalaciju za internet izvođenje uživo.

Izgrađena u formi male teatarske scene, platforma u sebi kombinuje sredstva internet komunikacije sa digitalnim (virtuelnim) prostorom i omogućava umetnicima sa različitih geografskih lokacija da timski kreiraju živo izvođenje koje se odigrava pred fizički izmeštenom ali prisutnom publikom. Video, audio, performans stream, internet prisustvo i hologramska projekcija materijali su iz koga nastaje umetničko delo.

Novonastali konceptualni, produkcijski i izvođački uslovi proizvode mogućnosti i ograničenja koja generišu specifična iskustva kako za posmatrače (publiku), tako i za umetnike (performere). Osnovni cilj platforme jeste da inicira, dokumentuje i klasifikuje ta iskustva.

Usled specifičnih političkih uslova u Srbiji poslednjih decenija, izolovanosti i nedostatka kulturnih strategija i inicijativa, savremena umetnosti se pojavljuje u fragmentima, van institucionalnih okvira, van geografskih granica i u različitim formama i umetničkim disciplinama. Upravo ovim projektom naglašava se višemedijski saradnički karakter i nove mogućnosti u izvođačkim umetnostima. Projekat definiše saradnja individualnih umetnika koji kombinuju vizuelne umetnosti, pozorište, tekst, performans, i nove tehnologije. Autori pozvani da predstavljaju Srbiju u okviru projekta na ovogodišnjem Kvadrijenalu su: Ana Sofrenović, Dalija Aćin, Bojan Đorđev i Siniša Ilić, Željko Serdarević i Dragan Mileusnić, Manja Ristić i Igor Štanglicki. (danubeograda.rs)