Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Komedija podzemlja

Komedija podzemlja

U ponedeljak, 14. novembra od 20.00, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana 48), biće održan multimedijalni koncert grupe autora.

Na bini će se naći Danica Vujošević, Luka Barajević, Endre Barna, Srđan Popov i Pavle Popov. Koncept projekta proistekao je iz radionice održane tokom 2010/11. godine na poticaj Stvevana Vukovića i Zorana Erića iz MSU. Tema radionice bila je re-istorizacija društvenih i umetničkih stavova poznatih protagonista sa polovine XX veka (Pavle Vasić, Mića Popović, Oto Bihalji Merin i dr.).

Kreativno tumačenje muzičkim i zvučnim sredstvima njihovih govornih izlaganja iz arhive Radio Beograda bio je zadatak postavljen pred grupu mladih autora. S obzirom na veliku vremensku distancu – većina
intervjuisanih umetnika i istoričara umetnosti bili su mrtvi pre nego što su mladi muzičari rođeni – glavni problem u savladavanju teme predstavljao je kontekst iz kojeg dopiru misli i ideje o umetnosti onoga vremena. Kao rezultat nastala je specifična patetika prisutna u manjoj ili većoj meri u svim radovima. Ta je patetika rezultat specifičnog stvaralačkog incesta jer su „totalitarizam socijalističkog okruženja i traumatičnost proždrljivog kapitalizma“ srodnici koji se ne poznaju jer se nikada nisu sreli. (danubeogradu.rs)