Naslovna » Izlasci » Festivali » LIMIT – Live art festival

LIMIT – Live art festival

Od 25. do 27. novembra u Domu omladine Beograda (Makedonska 22) biće održan LIMIT – Live art festival.

Cilj novog festivala u oblasti izvođačkih umetnosti jeste da promoviše inovativne umetnike i umetničke trupe koji svojim izrazom pomeraju granice u izvođačkim umetnostima. Izraz live art ovde nije upotrebljen kao odrednica za umetničku formu ili žanr već on ukazuje da je cilj festivala da promoviše princip permanentnog eksperimenta u umetničkim procesima i praksama.

Biće izvedena slovenačko-letonska predstava „Show your face“, švajcarska „1973“ Massimo Furlan trupe, „1 siromašan i jedna 0“ Badco. iz Hrvatske kao i performans „Prva pomoć“ beogradskog Ister teatra. Takođe, kao poseban program koji se realizuje u saradnji sa zagrebačkim festivalom Perforacije, biće priređena i „Noć perfomansa“. Tokom festivala biće i realizovana video instalacija „Svet tišine“ mladih umetnika Daneta Komljena i Marka Salapure.

Nit koja povezuje ovogodišnji izbor predstava je svakako činjenica da se ovaj festival odigrava u kulturnom centru koji je rekonstrukcijom dobio novi život. Devedesetih godina Dom omladine se u potpunosti urušio i na izvestan način nestao sa kulturne mape Beograda i Srbije. U tom smislu, predstave ovogodišnjeg Limita tretiraju probleme i pojmove koji se vezuju za stari/novi identitet, Doma omladine ali i ne samo naše institucije već i jednog šireg društvenog konteksta. Nasleđe, rekonstrukcija, nostalgija, duša, sećanja – samo su neka od njih.

Osim predstavljanja umetnika, cilj je da festival postane i obrazovna platforma sa namerom da ostavi trajnog traga kod mlađe publike, da obuči, da otvori teme za razmišljanje, da ponudi dijalog, pa da tako nastavi svoj „život“ i posle kraja festivalskih dana. Zato će u pratećem programu biće organizovane i radionice najpoznatijih pozorišnih umetnika i teoretičara regiona. (danubeogradu.rs)

GLAVNI PROGRAM

Petak, 25. novembar
(20.00) Velika scena
Show your face – Beton Tanz&Umka (Slovenija/Letonija)
Režija: Matjaž Pograjc

(22.00) ispred ulaza u DOB
Instalacija „Svet tišine“
Autori: Dane Komljen i Marko Salapura

Subota, 26. novembar
(20.00) Velika scena
1973 – Massimo Furlan Company (Švajcarska)
Režija: Massimo Furlan

(22.00) Ulaz u DOB, glavni hol i hol Amerikane
Noć performansa (Hrvatska/Srbija)
Perforacije

Nedelja, 27. novembar
(20.00) Sala Amerikana
1 siromašan i jedna 0 – BADco. (Hrvatska)
Režija: Tomislav Medak i Goran Sergej Pristaš

(20.00) Velika scena
1973 – Massimo Furlan Company (Švajcarska)
Repriza

(22.00) Glavni hol
Prva pomoć – Ister teatar (Srbija)
Damir Vijuk

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.