Naslovna » Izlasci » Izložbe » Ljubigrad – Belana

Ljubigrad – Belana

Na Savskom šetalištu u parku Kalemegdan, od 29. novembra (12.00) do 15. januara 2012, biće otvorena izložba „Ljubigrad – Belana“ (ljubi Beograd, bela Ljubljana).

Organizatori su JP „Beogradska tvrđava“ i Centar za kulturnu dekontaminaciju, u saradnji sa Srpskim kulturnim centrom „Danilo Kiš“ iz Ljubljane i uz podršku Grada Beograda.

„Ljubljana i Beograd na fotografijama Džima Simkea izgledaju kao većina (centralno-) evropskih gradova. Ovu univerzalnost možemo prepoznati kao rezultat umetnikovog dara da prepozna zajedničko u situacijama ili okolnostima za koje bi se, po svakoj logici kontekstualizacije sadržaja, usudili da pretpostavimo da je autohtona ili specifična, ‘samo naša’ ili ‘samo njihova’. Neutralnost njegovog pristupa neposrednom okruženju, na taj način, paradoksalno, dobija izvesno političko značenje. Anonimni fotograf kao da nam poručuje da sve interpretacije i koncepcije identiteta i autentičnosti prestaju da važe u ‘javnom međuprostoru’, u praznom hodu svakodnevice.

Ljubljančani i Beograđani na ovim fotografijama kreću se od jednog do drugog mesta produkcije i konzumiranja, ostavljajući trag sopstvene slow-motion realnosti – anonimnost fotografa kao svojevrsna umetnička intencija najbolje se preslikava i prepoznaje na licima i u držanju bezimenih anti-junaka njegovih foto-serija. Utoliko nam se, s razlogom može učiniti, da je zvuk u pozadini ovih prizora neka vrsta tišine velikog grada, obrnuta ili ispražnjena zvučna perspektiva u kojoj nas, po običaju dočekuju buka i vreva saobraćajnih gužvi i užurbanih šetača u pešačkim zonama“. Vladimir Tupanjac, iz kataloga. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.