Naslovna » BG servis » „Most na Adi“ ili „Most preko Ade“

„Most na Adi“ ili „Most preko Ade“

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica utvrdila je danas na osnovu pristiglih predloga Beograđana i prosledila nadležnom Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu na saglasnost predlog imena novog mosta preko Save.

Od oko trinaest hiljada predloga za naziv novog mosta na špicu Ade Ciganlije, koji su zvanično pristigli na adresu Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica ili su ih građani predlagali u avgustu kada je most bio otvoren za pešake, najviše predloga dobio je naziv „Most na Adi“, čak 3.341.

– Takav predlog je i prosleđen nadležnom ministarstvu, ali imajući u vidu da je prema tumačenju lingvista nepravilan, a da je njihov najpribližniji i ujedno gramatički ispravan predlog „Most preko Ade“, konačnu odluku o tome doneće ova republička institucija – pojašnjava Slobodan Stanimirović, predsednik gradske komisije.

– Želeli smo da ispoštujemo volju građana i da ne bude slučaj kao ranije s nekim drugim mostovima, da imaju jedno ime, a da ih građani zovu na drugačiji način. Oko 200 udruženja i pojedinaca zvanično je na adresu komisije uputilo pismeni predlog, a ostali predlozi prikupljeni su u avgustu, kada je na dva dana most bio otvoren za javnu posetu. „Most na Adi“ imao je ubedljivo najviše predlagača, a iza njega je „Harfa“ sa 1.038, „Most patrijarha Pavla“ sa 813, „Most Zorana Đinđića“ 611, „Žirafa“ 382 i „Lepeza“ 379. Bilo je i brojnih drugih predloga, poput „Most Milutina Milankovića“, „Andrićev most“, „Most mladosti“, „Teslin most“, „Pilon“, „Most ljubavi“, „Most Evrope“, „Most Svetog Nikole“, „Lepotan“, „Vrata naroda“ i drugo – kazao je Stanimirović.

On je objasnio da komisija uvek konsultuje jezičke stručnjake, što je urađeno i ovaj put.

– Rečeno nam je da je „Most na Adi“ nepravilan naziv, a da je jedino moguće i najpribližnije rešenje „Most preko Ade“. Kako odluči ministarstvo, takav će predlog i biti prosleđen na usvajanje. Najvažnije nam je da bude ispoštovana želja Beograđana da se most zove onako kako je najveći broj njih glasao – rekao je Stanimirović.

Predlog za naziv novog mosta upućuje se Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu na saglasnost, posle čega će se naći na dnevnom redu Skupštine grada Beograda. O zvaničnom nazivu novog mosta odlučiće odbornici Skupštine grada. (Beoinfo)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.