Naslovna » Izlasci » Izložbe » Nacistički teror nad homoseksualcima od 1933. do 1945.

Nacistički teror nad homoseksualcima od 1933. do 1945.

U Muzeju grada Beograda (Resavska 40b) od 2. do 23. decembra biće otvorena izložba „Nacistički teror nad homoseksualcima od 1933. do 1945.“, koju organizuje udruženje ARTEQ iz Beograda u saradnji sa udruženjem Queer Zagreb.

Bogat prateći program obuhvatiće stručnu tribinu o biopolitici, nacizmu i strategijama kontrole, kao i promocije knjiga i časopisa, video-instalacije i filmske projekcije.

Izložba se sastoji od 150 arhivskih fotografija, tekstova i dokumenata, koji prikazuju opštu i lične istorije oko 100.000 osoba uhapšenih zbog homoseksualne orijentacije, pre i za vreme Drugog svetskog rata. Dokumentaristički je prikazan razvoj sistemske državne homofobije u nacističkoj Nemačkoj i mehanizama progona koji su, u određenoj meri, ostali na snazi do 70-ih godina 20. veka.

Cilj izložbe je da predstavi istorijske činjenice korišćenjem autentičnih dokumenata iz perioda nacizma i podigne svest o stradanju i patnji homoseksualaca pod nacističkim režimom, da omogući sučeljavanje sa stereotipima o LGBT osobama u srpskom društvu, promoviše toleranciju prema manjinama i podstakne različite društvene činioce da se uključe u dijalog o promociji antifašističke ideologije i ukidanju predrasuda prema osobama drugačije seksualne orijentacije.

Reč je o gostujućoj izložbi Queer Zagreba koja je prvi put predstavljena u Hrvatskoj u septembru 2008, a realizovana je u saradnji sa muzejima holokausta u Vašingtonu i Berlinu. Poseban naglasak je na razdoblju od 1933. do 1945, kao periodu sistemskog progona homoseksualaca, od kojih je većina i okončala živote u koncentracionim logorima (gde su simbolično bili obeležavani roze trouglovima). (danubeogradu.rs)