Naslovna » Izlasci » Film » Bioskopski repertoari » Neispričana priča o Risorđimentu

Neispričana priča o Risorđimentu

U Italijanskom institutu za kulturu – Palata Italija (Kneza Miloša 56) tokom decembra biće prikazan ciklus filmova „Neispričana priča o Risorđimentu“.

Ove godine obeležava se 150 godina od ujedinjenja Italije, a upravo je Risorđimento, politički i društveni pokret, u 19. veku ujedinio Italiju u jedinstvenu državu. Tim povodom, biće prikazana tri filma.

U ponedeljak, 5. decembra od 19.30 na programu je film Enija Lorencinija „Kako je lepo umreti ubijen“ (Quanto è bello lu murire acciso), koji je snimljen 1975. godine. U ovom istorijskom delu uloge tumače Anđela Gudvin, Stefano Sata Flores, Alesandro Haber, Đulijo Brođi. Godine 1857. iskrcava se na Sapri baron Karlo Pizakane, koji obuzet macinijevskim idealima veruje da može da podigne revoluciju u celoj Južnoj Italiji. Pohod se tragično završava i zato što su zaverenike napali oni seljaci za koje je mislio da će biti na njegovoj strani. Film, koji je dobio naslov po jednoj narodnoj pesmi, pripoveda poznati događaj iz risorđimenta ističući kontrast između idealizma i realizma, i slabosti revolucije koju su želeli oni gore ali je nisu osećali oni dole.

Nedelju dana kasnije, 12. decembra od 19.30, biće prikazan „Bronte – hronika jednog masakra“ (Bronte – cronaca di un massacro). Film je 1972. snimio reditelj Florestano Vančini, a uloge tumače Ivo Garani, Mariano Rigilo, Ilija Dzuvalekovski, Rudolf Kukie. Garibaldijevska epopeja na Siciliji kreće po zlu gušenjem socijalne pobune u Bronteu: Garibaldijeva obećanja da će zemlja biti dodeljena siromasima navela su mnoge da poveruju u socijalni preokret koji se u stvarnosti nije desio. U Bronteu su interesi zemljoposednika i političkog realizma nadjačali nadanja da će biti oslobođeni oni Sicilijanci koje je Garibaldi bio došao da oslobodi od Burbonaca. Događaj koji je inspirisao novelu „Sloboda“ Đovanija Verge leži u osnovi filma Florestana Vančinija, koji kritički reinterpretira ovu priču iz risorđimenta lišavajući je svake retorike.

I na kraju, 20. decembra od 19.30, mini ciklus zatvara „Čulo“ (Senso) iz 1954. Drama u režiji Lukina Viskontija, sa Alidom Vali, Farlijem Grejndžerom, Hajncom Mugom, Masimom Girotijem, Rinom Moreli, i danas se smatra remek-delom. Film je zasnovan na noveli istoimenog naslova Kamila Boita. Jedna plemkinja izdaje patriotsku stvar iz ljubavi prema austrijskom oficiru, ali kada otkrije da je ovaj bedni podlac odlučuje da mu se osveti prouzrokujući njegovu propast. Sa Trećim ratom za nezavisnost kao pozadinom, sfera javnog i sfera privatnog sukobljavaju se, susrecu i prepliću u igri koju maestralno vodi jedan od najgenijalnijih italijanskih reditelja dvadesetog veka.

Sva tri filma biće prikazana u originalnim verzijama i sa titlovima na engleskom jeziku. Ulaz je besplatan. (danubeogradu.rs)