Naslovna » Turizam » Nostalgija i ove zime na Šarganskoj osmici

Nostalgija i ove zime na Šarganskoj osmici

Četvrtu godinu zaredom, Železnica Srbije organizovaće vožnje po Šarganskoj osmici vozom Nostalgija, od 25. decembra 2011. do 25. januara 2012.

Tokom zimske sezone biće organizovan po jedan redovan polazak dnevno, na relaciji Mokra Gora-Jatare-Mokra Gora, sa polaskom iz stanice Mokra Gora u 11.40. U zavisnosti od interesovanja uvodiće se i dodatni polasci.

Od Mokre gore do stanice Šargan Vitasi prolazi se kroz 22 tunela, preko pet mostova, savladava se visinska razlika od 300 metara i sve to na ukupnoj razdaljini od 15.440 metara. Za vreme vaše vožnje može da se sa nekog od pet vidikovaca sagleda bogatstvo i lepote prirode ovoga kraja.Nostalgija - unutrašnjost voza

Cena vozne karte je 600 dinara (do stanice Šargan Vitasi i nazad; za decu od 6 do 14 godina cena karte je 300 dinara; deca do 6 godina voze se besplatno) i 500 dinara do stanice Dobrun i nazad (za decu od 6 do 14 godina cena karte je 250 dinara). Vožnja do Dobruna se posebno ugovara. Zakup voza do stanice Šargan Vitasi je 60.000 dinara (sa dizel vučom) ili 120.000 (sa parnom vučom); zakup voza do stanice Jatare i nazad za noćnu vožnju je 70.000 dinara. Telefon za rezervacije: 031/510-288. Informacije: 011/3620-953.

Ovogodišnju redovnu sezonu muzejski voz na Šarganskoj osmici počeo je 15. aprila, a saobraćaj je svakodnevno bio organizovan sa dve redovne i dve fakultativne vožnje. U dane vikenda, kada je bio povećan broj turista, Nostalgija je vozila i šest puta dnevno. (danubeogradu.rs)

[box_dark]Tokom ovogodišnje zvanične sezone prevezeno je oko 80 hiljada putnika, a ostvareni prihodi od prevoza i smeštaja u železničkom muzejsko-turističkom kompleksu na Mokroj Gori veći su skoro za četvrtinu nego lane. Pored gostiju iz Srbije, više od polovine posetilaca Šarganske osmice i Mokre Gore bili su iz Nemačke, Austrije, Rusije, Engleske, Slovenije, Francuske, Holandije. Ove sezone najbrojnije su bile grupe iz Poljske, ali i veliki broj turista iz Slovenije, Francuske, Nemačke, Austrije, Rusije i susednih zemalja. Gosti muzejsko-turističke železnice na Mokroj Gori bili su predstavnici ambasada, ministarstava, lokalnih samouprava, preduzeća, kao i železnica iz drugih evropskih zemalja. Od ove sezone je, posle 37 godina, ponovo uspostavljen i redovan saobraćaj od Mokre gore do Višegrada, što je pobudilo veliko interesovanje domaćih i inostranih turista.[/box_dark]

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.