Naslovna » Izlasci » Izložbe » Pergament koncertina

Pergament koncertina

U Galeriji Feniks (Tadeuša Košćuška 28) do 22. novembra biće otvorena izložba „Pergament koncertina“.

Izložba predstavlja jedan segment šireg kontinuiranog projekta „Pergament Srbija“. Pergament je dobio ime po antičkom grčkom gradu Pergamu gde su ga izrađivali u Starom veku kao zamenu za papirus. On je neučinjena, očišćena od dlaka i krečom lužena uglačana životinjska koža. Upotrebljavao se za povezivanje knjiga, pisanje spisa i povelja. Reč koncertina je stručni izraz koji označava listove knjige savijene svaki put u suprotnom smeru, koji se mogu razvući kao harmonika.

Autorka koncepta i izložbe Mr Leposava Milošević Sibinović kaže:
– Želela sam da povežem tradiciju gotovo izumrlog zanata sa savremenim slikarskim izrazom i nematerijalnom kulturnom nasleđu da dam novo ruho. Sa kolegama sam podelila radost stvaranja na otmenom, svečanom materijalu, bilo da je korišćen samo kao slikarska podloga ili misaoni okvir. Radom umetnika pergament gubi upotrebnu vrednost kože i dobija novu dimenziju značenja. Sublimirani genetski kod pergamenta, njegova tekstura, nabori, varijacija tonaliteta udružene sa umetnikovom maštom pogodovali su nastanku zanimljivih dela. Kolegama iz različitih sredina, kulturnih miljea, životne dobi i ličnih poetika ponudila sam prethodno formatirane knjige, vodeći brigu o maksimalnoj ekspresivnosti materijala.
Mada je kompjuterska tehnika obeležila život savremenog čoveka, od životinjske kože (magareće, ovčije ili teleće) pergament i knjiga kao važne tekovine civilizacije omogućili su maštovite, kreativne varijacije i povezivanje na nekoliko nivoa. Ostvarena dela su istovremeno koncept, umetnički objekat, dinamična slika, očitavanje misli i stanja, pohvala knjizi.

Izložba obuhvata 70 umetničkih knjiga 51 autora realizovanih raznim tehnikama na dragocenom pergamentu iz kućne radinosti. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.