Naslovna » Izlasci » Izložbe » Raška škola arhitekture

Raška škola arhitekture

Povodom Međunarodnog dan osoba sa invaliditetom, u Galeriji fresaka (Cara Uroša 20) u subotu, 3. decembra od 12.00 biće otvorena taktilna izložba „Raška škola arhitekture“.

Izložba je realizovana u okviru projekta „Taktilna galerija srednjovekovnih spomenika“ i predstavlja rezultate saradnje Narodnog muzeja sa švedskom nevladinom organizacijom Kulturna baština bez granica (CHwB) i Fondacijom Stavros Niarchos.

Biće predstavljene taktilne makete Bogorodičine crkve u Studenici, pirga Svetog Save iz Hilandara, manastira Žiče, Sopoćana, Dečana i manastira Gradac. Pored srednjovekovnih spomenika, posetioci će moći da, zahvaljujući čulu dodira, osete i upoznaju izuzetnu kamenu plastiku manastira Studenica. Svi izloženi eksponati opremljeni su legendama na Brajevom pismu, dok će izložba biti upotpunjena katalogom štampanim krupnim slovima i Brajevim pismom, što će doprineti boljem sagledavanju specifičnosti spomenika Raške arhitekture.

Kvalitetom postavke i inovativnošću interpretacije kulturnog nasleđa, postavka pomera granice klasičnog prezentovanja, zahvaljujući čemu će publici, naročito deci, slepim i slabovidim osobama, kao i drugim osobama sa invaliditetom biti omogućeno da dodirom i bez ograničenja, spoznajući detalje, sagledaju veličanstvenost celine.

Ovo je samo jedan u nizu projekata realizovanih sa željom da se stvore uslovi da svi zainteresovani postanu aktivni učesnici u interpretaciji i brizi o baštini. Zahvaljujući Fondaciji Stavros Niarchos, Narodni muzej je dobio mašinu za štampanje na Brajevom pismu, te je katalog koji će pratiti ovu izložbu samo jedno od izdanja koje će omogućiti da se slepe i slabovide osobe upoznaju sa izuzetnim zbirkama Narodnog muzeja.

Autor izložbe i kataloga je Ivan Kručičan, kustos Odeljenja za edukaciju Narodnog muzeja. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.