Naslovna » BG servis » Rotirajući soliter u Novom Beogradu

Rotirajući soliter u Novom Beogradu

U Klubu privrednika opštine Novi Beograd održana je prezentacija firme „Vital Estates“ koja planira izgradnju jedinstvenog objekta, zgrade – rotirajućeg tornja u Novom Beogradu, a tom prilikom je i potpisan sporazum o saradnji između opštine i te kompanije.

„Vital Estates“, sa sedištem u Amsterdamu, sastavni je deo švajcarskog investicionog fonda „Vital Source SA, Paradiso“ i poseduje svetski renome u oblasti inovativne izgradnje. Kompanija ima nameru da investira na teritoriji opštine i doprinese daljem razvoju Novog Beograda kako u inovativnom, poslovnom, društvenom tako i ekološkom očuvanju i razvoju opštine.

Rotirajući toranj je građevina koja ne postoji još nigde u Evropi, izuzetan i jedinstven objekat čijom bi izgradnjom Srbija i Beograd dobili novi simbol. Trenutno je u Brazilu u toku izgradnja ovog tornja sa 220 spratova (najviša građevina na američkom kontinentu) koji treba da bude pušten u funkciju pred početak svetskog prvenstva u fudbalu 2014. godine.

Planirana spratnost tornja u Novom Beogradu je oko 80 spratova (najviše 101, minimalno 51 sprat), a svaki sprat na građevini rotira oko centralnog stuba tako da zgrada nikada nema isti izgled i oblik. Površina svakog sprata iznosila bi oko 1.200 kvadratnih metara, a za svoje pokretanje koristila bi sopstvenu energiju (energiju vetra i solarnu energiju). Pogodna je za hotele,poslovne prostore i stanovanje – za prodaju multinacionalnim korporacijama.

U slučaju zainteresovanosti grada Beograda i opštine Novi Beograd za izgradnju ovakvog objekta, koji bi u potpunosti finansirao „Vital Estates“, planiran je dolazak u Beograd svetski priznatog arhitekte Dejvida Fišera koji je idejni tvorac rotirajućeg tornja i koji bi detaljno predstavio model izgradnje i način funkcionisanja ovog tornja. Sama izgradnja objekta po projektima koji su već uspešno realizovani u drugim zemljama, čime se umanjuje vreme potrebno za izradu projekata i izgradnju, utiče da konačna cena izgradnje objekta bude niža od standardne.

Materijali koji se koriste u izgradnji su inovativni građevinski materijali koji sa jedne strane zadovoljavaju najstrože bezbednosne i ekološke standarde EU, dok s druge strane po svojim karakteristikama drastično ostavljaju iza sebe standardnu „betonsku“ izgradnju objekata koja se sada primenjuje pri izgradnji građevinskih objekata. Građevinski beton poslednje generacije od kojeg „Vital Estates“ planira izgradnju na opštini Novi Beograd je šest puta lakši od standardnog betona koji se sada koristi u izgradnji objekata. Ovaj materijal omogućava potpunu energetsku nezavisnost od centralnog gradskog zagrevanja jer se prostorima koji su izgrađeni od ovog materijala zagrevanje i hlađenje prostorija vrši na inovativan način, pri čemu dolazi do uštede energije i do 70 odsto.

„Vital Estates“ gradi puteve, kuće, objekte opšte društvenog značaja (škole, obdaništa,objekte kolektivnog smeštaja…) prizemne stambene i poslovne objekte, sve vrste stambenih i poslovnih objekata, hotele, građevinske komplekse, objekte visoke spratnosti (oblakoderi) kao i „high-rise“ tornjeve koji mogu imati više od 100 spratova. Takođe, vrše i rekonstrukcije i adaptacije postojećih objekata čiji spoljašni izgled zbog svog istorijskog značaja ne treba da bude promenjen (dvorci, zadužbine, objekti koji su zaštićeni kao kulturni spomenici…). (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.