Naslovna » Izlasci » Pozorište » Šekspir: Izgubljeno/nađeno

Šekspir: Izgubljeno/nađeno

Premijera predstave „Šekspir: izgubljeno/nađeno“ biće odigrana 29. novembra od 20.00 u velikoj sali Doma omladine Beograda (Makedonska 22).

Predstava je deo međunarodnog pozorišnog projekta „Kardenio“ čiji je nosilac Univerzitet Harvard. Autor projekta je Stiven Grinblat, najpoznatiji i najcenjeniji savremeni šekspirolog, koji će ovom prilikom posetiti Beograd i istog dana u 18.00 održati predavanje na temu „Šekspirova autonomija“ u Narodnoj biblioteci Srbije (Skerlićeva 1).

Projekat „Kardenio“ istražuje način na koji različite kulture interpretiraju isti dramski tekst, i od 2008. je izvođen u SAD, Indiji, Japanu, Brazilu, Južnoafričkoj Republici, Poljskoj, Hrvatskoj, Španiji, Egiptu i Turskoj i praćen je sjajnom kritikom i velikim uspehom kod publike. Sve ove realizacije će, uključujući i beogradsku, 2012. godine biti prikazane na Festivalu svih Kardenija u Njujorku.

Domaća adaptacija „Šekspir: Izgubljeno/nađeno“ komedija je o ljubavi, koja se odigrava tokom najljubavnijeg od svih dana – na venčanju. Na tom našem venčanju – da bi bilo zanimljivije – osim vina, muzike i sunčane Italije, tu su još i: Kardenio –  Šekspirov izgubljeni komad, nepozvani gosti, neverstva u cigaret-pauzama, po žbunju i ispod stola, neočekivane prosidbe, plan za ubistvo, još vina, mladost i ludost (a gde su mladi, tu je i šala), klimaks i botoks, trunka političke korektnosti i baš lepi kostimi.

Predstavu je režirao Ivan Vuković, a među glumcima su Milorad Damjanović, Nemanja Oliverić, Bane Jevtić, Suzana Lukić, Katarina Todović Krković, Andriana Tasić, Katarina Marković, Đorđe Marković, Vladimir Tešović, Jovana Filipović. Prevod i adaptacija: Dunja Dušanić. Kostim: Ljiljana Grujić. Muzika: Miroslav Radulović. Produkcija: Nina Mihaljinac i Miljan Peljević (Kulturakt).

Karte se mogu naći u pretprodaji na blagajni DOB od 22. oktobra po ceni od 600 dinara i na dan premijere po ceni od 800 dinara. Naredna izvođenja zakazana su za 11, 16. i 17. decembar. (danubeogradu.rs)