Naslovna » Izlasci » Pozorište » Severna bajka

Severna bajka

Na velikoj sceni zemunskog pozorišta Opera i teatar Madlenianum (Glavna 32), 10. decembra od 19.30, biće premijerno izveden balet „Severna bajka“. Prva repriza biće 12. decembra.

Komad je nastao po veoma popularnoj simfonijskoj muzici Edvarda Griga za dramu Henrika Ibzena „Per Gint“. Reditelj i koreograf Staša Zurovac angažovao je troje solista i naratora, pa takva verzija nikada nije izvedena na našim prostorima.

Premijera i repriza biće izvedene sa orkestrom kojim diriguje Stanko Jovanović, dok će se u baletskim ulogama pojaviti: Miloš Marjan/Mihajlo Stefanović, Bojana Žegarac/Sanja Ninković, Danica Arapović, Uroš Petronijević, Nikola Tomašević, Strahinja Lacković, Olga Olćan, Isidora Rabrenović, Sanja Ninković, Anja Nikolić… Tri pevačke uloge će poneti Nenad Nenić, Jasmina Stojković (Olga Malević-Đorđević) i Tanja Obrenović. Scenograf je Valentin Svetozarev, a kostimograf Bjanka Adžić Ursulov.

Elementi bajke i u ovome delu i veoma popularnim muzičkim numerama, čiji izbor su do kraja izvršili dirigent i koreograf, biće izraženi modernom igračkom poetikom i modernim baletom. Priča će u bajku ali i savremenost doneti temu večne ljubavi i večno ljudskog problema spoznaje sebe, sveta oko sebe, sazrevanja, odrastanja i dozrevanja do mogućnosti da se voli, pati, čeka i dočeka voljeno biće. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.