Naslovna » Izlasci » Izložbe » Susret sa meksičkom grafikom

Susret sa meksičkom grafikom

Od 23. novembra (19.00) do 15. januara 2012. u Galeriji Instituta Servantes (Čika Ljubina 19) biće otvorena izložba „Susret sa meksičkom grafikom“ Toma Ksilandera (Xylander), svestranog umetnika iz Minhena.

Biće izloženo sedamnaest radova ovog putujućeg umetnika, od kojih je većina rađena u tehnici kolografije. Naziv izložbe, po rečima umetnika, najvernije opisuje suštinu – susret posetioca sa meksičkom grafikom, ali i susret koji je doživeo i sam umetnik pre 15 godina. Ova izložba obuhvata njegova dela koja su nastala u Meksiku i predstavlja retrospektivu jer se jedan umetnički ciklus završava.

Godine 1995. Ksilander, pejzažni arhitekta, fotograf i grafički umetnik, uspostavio je prvi kontakt sa Meksikom i započeo usku vezu sa meksičkom umetnošću, kroz učenje različitih tehnika od meksičkih učitelja grafike. Originalnost njegovog dela zasniva se na multikulturnom karakteru: dinamične linije, teksture i izražajnost pri upotrebi boje, aludiraju na čuveno meksičko slikarstvo, kao što nas geometrija njegovih kompozicija podseća na njegove nemačke korene. Gledalac može da pronađe ne samo pejzaže i životinje sa aluzijama na Meksiko, već i teme koje se odnose na naš savremeni svet.

Ulaz je besplatan. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.