Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » „Umri muški“ se snima iza beogradskih rešetaka?

„Umri muški“ se snima iza beogradskih rešetaka?

Beogradski Okružni zatvor možda će biti mesto gde će se Džon Meklejn iz holivudskog serijala „Umri muški“ boriti protiv onih koji ne poštuju zakon, piše Politika.

S obzirom na to da su holivudski producenti kontaktirali sa upravom popularnog CZ-a, pa čak i dolazili da ga obiđu, velike su šanse da će se Brus Vilis sa svojim filmskim partnerima verati po rešetkama ovog kazamata.

I, dok se čeka poziv američkih filmskih producenata, u srpskim kazneno-popravnim zavodima filmove će snimati domaće producentske kuće, a zatvori će novcem koji zarade „iznajmljivanjem“ svojih prostorija popunjavati svoje budžete.

„Za snimanje filmova i serija najčešće se koriste objekti beogradskog Okružnog zatvora s obzirom na to da je većina producentskih kuća iz prestonice i da im je popularni CZ najbliži. Pored ove ustanove, do sada su „iznajmljivani“ i Okružni zatvor u Zrenjaninu, Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici, a snimano je i na šetalištu posebnog odeljenja Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu, popularnoj Zabeli“, otkriva Zorana Vučićević, portparol Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

„Iznajmljivanje“ ustanova za izvršenje krivičnih sankcija se naplaćuje, a cena zavisi od mnogo stvari: kolika je filmska ekipa, koliko vremenski traje snimanje, koliko i koje lokacije u okviru ustanove se koriste, pa i to da li u filmskim scenama treba da „glume“ zaposleni u zatvorima i da li ekipi trabaju uniforme zaposlenih ili osuđenih.

„Obično se ‘iznajmljuju’ samo određeni delovi zatvora i to je najčešće jedna ćelija, hodnik ili šetalište. Kada je, na primer, potrebno šetalište za snimanje scene, sa filmskom ekipom se dogovori da se snimanje obavi posle šetnje osuđenih lica. Uprkos ‘gostovanju’ filmske ekipe u zatvoru, život u njemu se odvija nesmetano, a svi koji ‘iznajme’ ustanovu moraju da poštuju kućni red i pravila te ustanove“, objašnjava Vučićevićeva.

Novac zarađen na ovakav način ostaje u ustanovi u kojoj je snimanje obavljeno a, po rečima naše sagovornice, troši se na poboljšanje života i rada zaposlenih i osuđenih lica.

„Ono što je važno naglasiti jeste da je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija uvek izlazila u susret i podržavala, bez finansijske podrške, snimanje diplomskih filmova“, objašnjava Vučićevićeva. Svi detalji u vezi sa ‘iznajmljivanjem’ zatvorskih objekata se unapred dogovaraju, posle čega se između Uprave i producentske kuće zaključuje ugovor, a saglasnost za posao daje isključivo direktor Uprave.

„Glumci ne prolaze bezbednosne provere, dok se drugi članovi filmske ekipe proveravaju i do sada nije bilo nikakvih zloupotreba! Interesantno je da su svi kojima je odobreno snimanje u zatvorima u njega došli sa jednom vrstom uzbuđenja. Međutim, kada snimanje počne i ekipa uđe u zatvor, iako svesni da su došli samo da rade, članovi filmske ekipe obično promene mišljenje i umesto uzbuđenja nastupa nelagoda. Neko iz straha od osuđenih lica, a neko iz straha od same činjenice da se nalazi u zatvoru ima neprijatan osećaj, pa se dešavalo da se članovi ekipe sve vreme okreću i gledaju ‘preko ramena’. Ljudima, prosto, nije u prirodi da se nalaze na ovakvim mestima i koliko god da im je boravak u zatvoru zanimljiv, njima je i neprijatno. Dok ne uđu u zatvor, nisu ni svesni koliko brzo mogu da snime potrebne scene“, sa smeškom završava portparolka Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. (Politika)