Naslovna » Izlasci » Film » Veče sa komšijom: Marko Kostić

Veče sa komšijom: Marko Kostić

Ustanova kulture „Novobeogradska kulturna mreža“ (Jurija Gagarina 221) jednom mesečno organizuje „Veče sa komšijom“, gde se predstavljaju odabrani unikatni ili umetnički radovi Novobeograđana. Ovaj mesec posvećen je reditelju Marku Kostiću, višestrukom dobitniku nagrada kako na domaćim tako i na međunarodnim festivalima. Film ovog reditelja „Fatamorgana Josipa Novaka i pauci“ biće prikazan u nedelju, 6. novembra, u 21.00.

Marko Kostić, filmski reditelj iz okoline kineske četvrti (Blok 70), decenijama se bavi razvojem umetničke teorije i prakse u Novom Beogradu. Režirao je više ostvarenja u okviru institucija kulture Novog Beograda. Njegovi filmovi su osvojili pet domaćih i četrnaest inostranih nagrada. Prikazani su na devedeset inostranih festivala.

„Fatamorgana Josipa Novaka i pauci“ je srednjometražni dokumentarac, film o filmu Josipa Novaka „Rudareva sreća“ iz 1928. godine. Reč je o filmu snimanom sa ciljem da pokrene rudarsku industriju jugoistične Srbije, konkretnije rudnik uglja Jerma u pirotskom okrugu. Film je inspirisan legendom „Blago cara Radovana“, kritikuje praznoverja nacionalnih mitova i sugeriše da je u industrijalizaciji i modernizaciji jedino pravo nacionalno blago. „Rudareva sreća“, iz današnje vizure, utopijski je film o Srbiji (Jugoslaviji) kao buržoaskoj (industrijskoj) zemlji. (Beoinfo)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.