Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Vienna Strauss Orchestra u Areni

Vienna Strauss Orchestra u Areni

U susret tradicionalnom novogodišnjem koncertu u Beču, 14. decembra (20.00) u Beogradskoj areni, nastupiće čuveni Bečki Štraus orkestar (Vienna Strauss Orchestra) pod upravom Edvina Martona.

Vienna Strauss Orchestra osnovao je lično Johan Štraus (Johann Strauss) 1825. godine. Remek dela kao što su valceri „Na lepom plavom Dunavu“ („The Blue Danube“), „Bečka krv“ („The Vienna Blood“), „Tritsch-Tratsch“ polka, „Radecki marš“ („Radetzky March“) i mnoga druga, stvorila je veličanstvena Štraus dinastija. Posle Štrausove smrti 1845. godine, orkestar je nastavio da radi pod upravom drugih dirigenata nastavljajući originalnu tradiciju i nastupajući u čast svog osnivača.

Orkestar čini od 17 do 40 muzičara u zavisnosti od prostora gde nastupaju dok su na programu dela Štrausa i Mozarta (Wolfgang Amadeus Mozart). Istaknuti evropski umetnici nastupali su sa ovim orkestrom uključujući čuvenog tenora Lučana Pavarotija (Luciano Pavarotti). Vienna Strauss Orchestra svirao je na pozornicama Pariza, Berlina, Rima, Venecije, Barselone, Tokija, Meksika, Brisela i Salcburga.

Od decembra 2009. godine, violinista Edvin Marton, preuzeo je dirigentsku palicu i ulogu soliste. Marton je našoj publici ostao u sećanju sa takmičenja za pesmu Evrovizije, održanog 2008. godine upravo u Beogradskoj areni, kada je njegova pesma koju je pevao Aleksandar Dima, osvojila prvo mesto. Edvin Marton je i nastupio sa Dimom na sceni i svetskim šampionom u klizanju Jevgenijem Plušenkom (Evgeny Plushenko), svirajući na čuvenoj Stradivarijus violini. Violinu je osvojio pobedom na takmičenju „Golden violin“ u Montrealu 1996. godine. Stradivarijus je poreklom iz 1697. godine a na njoj je lično svirao Paganini pre 300 godina.

Edvin Marton osvojio je i Emmy nagradu 2006. godine za najbolju kompoziciju za pesmu „Romeo i Julija“ na koju je Jevgeni Plušenko na olimpijskim igrama u Torinu, osvojio zlatnu medalju. Procenjuje se da je više od 300 miliona gledalaca putem televizije pratilo prenos njegovog nastupa.

Marton je do sada nastupao sa svetskim zvezdama kao što su Seal, Zucchero, Lou Bega, Gloria Gaynor i dr. Njegovo priključivanje orkestru donelo je ne samo prelep ton nego i novu energiju i strast. Marton je zaslužan i za proširivanje klasičnog izvođenja na zabavni događaj uključivanjem solista i baletskih umetnika bečke opere. Ovaj jedinstveni spoj vodi sve posetioce u vreme Štrausa i Mocarta.

Ulaznice po cenama od 2.500, 2.700 i 2.900 dinara u prodaji su od 3. novembra, na sledećim prodajnim mestima: Beogradska arena, Bilet centar Beograda, Eventim, „Ušće“ SC, knjižare Delfi i Vulkan, Dom sindikata, Gigstix. Internet prodaja na: www.arenabeograd.com, www.tickets.rs, www.eventim.rs. (danubeogradu.rs)

PROGRAM:
I DEO
J.Strauss:
1. „Unter Donner und Blitz“ Polka

W. A. Mozart:
2. Uvertira „Otmica iz Saraja“
3. „Papageno-Papagena“ Duet iz opere „Čarobna frula“
4. Turski marš
5. „Voi che sapete“ arija iz opere „Figarova ženidba“
6. „Non piu andrai farfallone amoroso“ arija iz opere „Figarova ženidba“
7. Vivaldi: Oluja (Edvin Marton Solo Violin)
8. Allegro iz „Mala noćna muzika“
9. Allegro iz simfonije No. 40 u g mollu

II DEO
J. Strauss:
10. „Vienna Blood“ Waltz
11. „In Krapfen’s Wood“ Polka
12. „Klipp-Klapp“ Galopp
13. „Leichtes Blut“ Polka
14. Chineser Galopp
15. „Als flotter Geist“ pesma Barinkay-a iz operete „Der Zigeunerbaron“ (Baron Ciganin)
16. „Mein Herr Marquis“ arija Adele iz operete „Die Fledermaus“ (Slepi miš)
17. „Tritsch-Tratsch“ Polka
18. „The Blue Danube“ Waltz
19. The Radetzky March