Naslovna » Izlasci » Festivali » XV Međunarodni festival podvodnog filma

XV Međunarodni festival podvodnog filma

U Jugoslovenskoj kinoteci (Kosovska 11), od 9. do 12. decembra biće održan 15. Međunarodni festival podvodnog filma. Svečano otvaranje je u petak od 20.00, a projekcije će biti tokom vikenda od 19.00 i 21.00; u ponedeljak od 20.00 – veče APNEASA.

Glavni cilj Festivala je podsticanje, usmeravanje i jačanje svesti o značaju zaštite životne sredine, naročito voda. Manifestacija je u mreži festivala koji se odvijaju pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, a moto je „Neka vode budu čiste“.

Šezdesetak filmova u takmičarskoj konkurenciji edukativnog su karaktera i doprinose razvijanju ekološke svesti i širenju znanja o potrebi zaštite životne sredine. Biće prikazana uglavnom ovogodišnja produkcija u dve kategorije: „Pro“ i „Independent“ – ali je svima zajedničko to što su autori pokušali da odgovore na pitanje: ako je dve trećine planete prekriveno vodom i ako je, posmatrana iz svemira, Zemlja plave boje pa je slobodno možemo nazvati planetom vode – da li mi uopšte poznajemo planetu na kojoj živimo?

Festival podvodnog filma biće održan pod pokroviteljstvom Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda i Opštine Stari grad. Festival su podržali Savez ronilaca Srbije – SOPAS i Institut Servantes. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.