Naslovna » Izlasci » Izložbe » Za male i velike

Za male i velike

U Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14) od 4. novembra (19.00) do 4. decembra, biće otvorena izložba „Za male i velike“.

Bez igranja i igre se ne može zamisliti nijedna ljudska zajednica. Igranje se povezuje sa kulturom slobodnog vremena, koje se – u modernim društvima – odvaja od onoga što je produktivno i odbacuje kao nešto što je privatno i budalasto. Društveno iskustvo primorava nas da kritički posmatramo tu razdvojenost i da shvatimo igranje kao nadahnjujuće iskustvo u kome delujemo nezavisno od svake društvene kontrole i pojedinačnog ili grupnog cilja, i pomoću koga možemo steći prostor za ostvarivanje željene slobode.

Analizirajući kulturu kao sistem pravila, hijerarhija, ponašanja, donošenja odluka, manipulacije i sticanja znanja, igranje se može smatrati delatnošću putem koje uvodimo promene u sâm taj sistem, i delujemo unutar njega. To kako se igramo uslovljeno je sredinom, celokupnim sistemom koji obuhvata prostor – politički, društveni i lični. U isto vreme, igranje može da utiče na tu sredinu i da je menja. Igranje se takođe odnosi na pokret, pogled, potragu, stvaranje – to su „oruđa“ koja se mogu koristiti na delu u okviru (mogućeg) procesa.

Izložba se odnosi na nagon za igranjem (u originalu Spieltrieb), izraz koji je Šiler uveo u svojim „Pismima o estetskom obrazovanju čoveka“, označavajući jedan formativan proces koji se odupire vremenu i istrajava od prvog do poslednjeg dana čovekovog života. Igranje ne zahteva nikakvu veštinu niti znanje, već pre stvara okolnosti u kojima čovek može samostalno da gradi ili poboljšava fizičke, društvene i političke veštine, i da stiče znanje. Jednom kada se odrede pravila, ono što je puko igranje pretvara se u igru. U igrama, motivi postaju nejasni, te pobediti neretko zasenjuje igrati se. To stvara takmičarski poriv da se bude (postane) najbolji.

Postavka se delimično odnosi na istorijske kontekste igranja i igre, oslanjajući se na politički potencijal delovanja i transakcioni karakter koji povezuje društvo. U projektima i radovima pozvanih umetnika prikazana je formativna, ekonomska i politička dimenzija igranja i igara.

Kustosi: Dušica Dražić, Ana Mitus (Anna Mituś), Una Popović, Joana Stembalska (Joanna Stembalska)

Umetnici: Nikos Arvanitis (Grčka), Hubert Czerepok (Poljska), Marko Crnobrnja (Srbija), Aleksandar Dimitrijević (Srbija), Marija Đorđević (Srbija), Petra Feriancova (Slovačka), Karolina Freino (Poljska), Nenad Jeremić i Dušan Jevtović (Srbija), Alicja Jodko – DWF / Entropia (Poljska), Vladimir Perić (Srbija), Vedran Perkov (Hrvatska), Joanna Rajkowska (Poljska), Milorad Mića Stajčić (Srbija), Janek Simon (Poljska), Kama Sokolnicka (Poljska), Miloš Tomić (Srbija), Vova Vorotniov (Ukrajina), Zorka Wollny (Poljska), Martin Zet (Češka).

Radno vreme Salona je od 12.00 do 20.00; utorkom zatvoreno. (danubeogradu.rs)

Petak, 4. novembar
(19.00) Otvaranje izložbe „Za male i velike“

Subota, 5. novembar
(13.00) Prezentacija umetnika: Nikos Arvanitis
(18.00) Radionica Western Impressions
Autori rada i moderatori radionice: Dušan Jevtović i Nenad Jeremić
Prijave za radionicu poslati na: una@msub.org.rs (broj učesnika je ograničen)

Nedelja, 6. novembar
(18.00) Radionica Western Impressions
Autori rada i moderatori radionice: Dušan Jevtović i Nenad Jeremić

Ponedeljak, 7. novembar
(18.00) Radionica Western Impressions
Autori rada i moderatori radionice: Dušan Jevtović i Nenad Jeremić

Petak, 11. novembar
Dom omladine Beograd, Makedonska 22
(18.00) Razgovor sa umetnikom: Predrag Terzić
Razgovor sa umetnikom Predragom Terzićem tokom njegove izložbe u Galeriji Doma omladine Beograd pod nazivom „Elan Vital“. Razgovor sa umetnikom se organizuje povodom njegovog učestvovanja i na izložbi „Za male i velike“.

Subota, 19. novembar
Lokacija će biti naknadno objavljena
(18.00) Foto-igra Bekstvo iz kadra, autorka: Zorka Wollny