Naslovna » BG svaštara » Ekologija » „Zelenilo“ pošumljava Beograd

„Zelenilo“ pošumljava Beograd

U okviru realizacije Strategije pošumljavanja Beograda, radnici JKP „Zelenilo – Beograd“ u ovoj godini će zasaditi oko 7.000 sadnica na površini od 52 hektara.

Trenutno je u toku je pojedinačno najobimnija sadnja u okviru koje će na Velikom ratnom ostrvu biti zasađeno 1.500 hrasta lužnjaka, 600 poljskog jasena i 100 komada četinara koji rastu na vlažnim staništima. Površina kojom je obuhvaćena sadnja prostire se u zoni režima zaštite drugog stepena ovog zaštićenog prirodnog dobra i proteže se duž ivice šuma i zaleđa plaže „Lido“. Same sadnice su školovane i visine oko 2,5 metara.

U okviru svojih redovnih aktivnosti radnici ovog gradskog preduzeća već su obavili sadnju u Bloku 10 kod „Palate Srbija“ i tom prilikom je zasađeno 640 sadnica javora, jasena i hrasta lužnjaka, a na Bežanijskoj kosi, od Studentskog grada do Majevačke ulice, zasađeno je 400 sadnica jasena.

Do kraja godine sadnja će biti obavljena još na 15 lokacija. Između ostalog, sadiće se na Milićevom brdu (200 sadnica), Petlovom brdu (200), Repištu (450), u park-šumi Zvezdara (500), u Mirijevu (450), u Šumicama (550), Jajincima (500), itd. Uglavnom će biti zasađeni javor, jasen, hrast lužnjk, sibirski brest, a u nešto manjem obimu i divlja trešnja, poljski jasen i pitomi kesten. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.