Naslovna » BG servis » Apel građanima da kupuju jelke s busenom

Apel građanima da kupuju jelke s busenom

Javno komunalno preduzeće „Zelenilo – Beograd“ apeluje na građane da kupuju jelke s busenom, jer time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavanje seče mladih stabala četinara.

Posle praznika sugrađani jelku mogu da posade u svojim dvorištima, ali moraju da imaju na umu da će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo, pa zato pažljivo treba da odaberu mesto za sadnju. Takođe, moraju da vode računa da sadnicu ne posade suviše blizu objekta, a ukoliko nemaju adekvatno mesto za sadnju, mogu da je donesu u rasadnike preduzeća, kako bi je radnici „Zelenila“ posadili na unapred planiranim površinama u gradu.

„Na ovaj način produžavamo život četinara, ali i istovremeno utičemo na povećanje zelenih površina u prestonici, što je neophodno i korisno. Prilikom ukrašavanja jelke naročito treba da se vodi računa o kićenju vrha jelke, jer ako se on ošteti, drvo odumire. Zbog toga je potrebno da se prvo uz vrh postavi olovka, pa tek onda ukras. Jelku, takođe, ne treba postaviti blizu grejnog tela. Tokom praznika potrebno je da se redovno orošava i zaliva odstajalom vodom sobne temperature, dva do tri puta nedeljno. Kada prođu praznici, drvo ne treba da se odmah iznosi napolje na mesto sadnje, već treba da se obezbedi period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku, a potom posadi u odgovarajućim uslovima – kada zemlja nije zamrznuta i kada spoljna temperatura nije ispod nule“, navodi se u saopštenju ovog preduzeća.

Kao i prethodnih godina, „Zelenilo – Beograd“ i ove godine za novogodišnje i božićne praznike prodaje jelke s busenom i to na tri lokacije u gradu: u cvećari na Cvetnom trgu i u rasadnicima u Ulici vojvode Stepe 405 i Marije Bursać bb u Zemunu. Cena jelke s busenom, u zavisnosti od visine (od jednog do dva metra), kreće se od 1.300 do 2.000 dinara. (Beoinfo)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.