Naslovna » BG servis » Beograd dobija kuću ljudskih prava

Beograd dobija kuću ljudskih prava

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas uručio je rešenja kojima grad Beograd ustupa poslovni prostor Agenciji za evropske integracije i saradnju sa udruženjima i Savezu udruženja „Kuća ljudskih prava i demokratije“. Prostor je namenjen zajedničkoj realizaciji projekata i saradnji u oblasti zaštite ljudskih prava, lokalne demokratije i vladavine prava.

Đilas je izrazio zadovoljstvo što će Beograd dobiti kuću ljudskih prava na proleće sledeće godine, i dodao da će to doprineti da „ovaj grad bude jedna velika kuća ljudskih prava, a ne samo jedno malo ostrvo u Ulici kneza Miloša, gde će se nalaziti prostor tog udruženja“. Izvršni direktor Građanskih inicijativa Miljenko Dereta je rekao da je ustupanje prostora dugoročna odluka koja će promeniti odnos države prema problemu ljudskih prava i civilnom društvu u Srbiji.

– U Kući ljudskih prava će delovati pet organizacija, ali će ta kuća biti otvorena i za sve druge organizacije koje se bave ljudskim pravima ali i one organizacije koje deluju u okviru civilnog društva u Beogradu i šire. Kuća ljudskih prava će biti deo međunarodne mreže koja ima veoma važan regionalni i svetski uticaj. Mreža je uspostavljena u Norveškoj, a ima svoje kuće u Londonu, Rusiji, Keniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji – precizirao je Dereta.

Prostor se nalazi u Ulici kneza Miloša 4. Donji deo namenjen je glavnim okupljanjima, a u gornjem će biti kancelarije. Dostupan je osobama sa invaliditetom. U projekat rekonstrukcije prostora uključeni su studenti nekoliko beogradskih fakulteta.

Savez udruženja „Kuća ljudskih prava i demokratije” iz Beograda ima za cilj da organizacijama za ljudska prava pruži odgovarajuća sredstva i omogući nesmetan rad na sprovođenju osnovnih programa i institucionalnih aktivnosti na efikasnoj zaštiti ljudskih prava svih ugroženih grupa. (Beoinfo)