Naslovna » Izlasci » Izložbe » Branka Kuzmanović: Intersticij

Branka Kuzmanović: Intersticij

U Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14) od 21. decembra (19.00) do 15. januara biće otvorena izložba „Intersticij“ Branke Kuzmanović.

Koncept ambijentalne interaktivne instalacije je usmeren na pitanja međuvremena i međuprostora. Uvažavajući postojeći fizički sadržaj galerije, projekat je definisan i na osnovu implementiranih elemenata, sačinjenih, pre svega, od linearnog i zvučnog sistema.

Linearni sistem čini crtež u prostoru, baziran na odnosima dijagonala. Sačinjen je od linija u vidu sintetičkih traka, od kojih svaka ima dve strane, „dva lica“, tj. dve boje. Tokovi linija i njihovih boja su raznovrsni, kao i mesta njihovih kontakata sa zidovima i stubovima u galeriji. Linearni sistem predstavlja „rikošetirane“ putanje kroz dijagram različitih usmerenja. Zvučne senzacije koje se pojavljuju u radu detektuju kretanje u prostoru, u kojem aktivno prisustvo posetilaca, na osobit način, jeste uslov za uspostavljanje interaktivnosti i višestrukih vremenskih relacija.

U dosadašnjoj, ličnoj umetničkoj praksi, u mnogim radovima, jedno od karakterističnih interesovanja bilo je razmatranje fenomena praznine „zatvorenog“ prostora, i mogućnosti „prevazilaženja“ fizičkog ograničenja. Ono se pojavljuje i u ovom ambijentalnom projektu, u vidu višeznačnosti elemenata instalacije, koji, sa jedne strane, konkretizuju prostor Intersticija, dok sa druge, imaju tendenciju da ga prevaziđu.

Radno vreme je od 12.00 do 20.00. Utorkom je Salon zatvoren, a zbog praznika neće raditi ni 1, 2. i 7. januara. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.