Naslovna » Izlasci » Izložbe » Čarobni izlozi: Dvorski život

Čarobni izlozi: Dvorski život

U Francuskom institutu (Knez Mihailova 31), od 15. decembra 2011. (19.00) do 4. februara 2012. biće otvorena izložba „Čarobni izlozi: Dvorski život“.

Svi oni koji su imali priliku da posete Pariz krajem godine zastali bi pred okićenim i oživljenim izlozima velikih robnih kuća. Već treću godinu za redom Institut français na svoj način poštuje ovu prazničnu tradiciju.

Pod vođstvom francuske dizajnerke Solin D’Abovil i Dragane Marković, profesorke na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, studenti Akademije i Arhitektonskog fakulteta u Beogradu trude se već nekoliko nedelja da pretvore izložbeni prostor Instituta okrenut ka Knez Mihailovoj u „Čarobne izloge“. Ove godine tema „Dvorski život“ nadahnuta je svetom basni Žana de Lafontena, poznatom generacijama učenika u Francuskoj i Srbiji. Tu su klasične basne kao što su „Cvrčak i mrav“ ili manje poznate kao što je „Lisica i roda“.

Svako ko vidi radove, ponovo će otkriti i uživati u bezvremenim basnama koje se „služe životinjama da bi poučile ljude“. Izlozi Instituta pretvoreni su u jedinstvena umetnička dela rađena tehnikom izrezanog papira koja se inspirišu trodimenzionalnim dečjim knjigama. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.