Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Čitav grad“ u „Cvijeti“

„Čitav grad“ u „Cvijeti“

U Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ (Mali Kalemegdan 1), do 15. januara, otvorena je izložba „Čitav grad“.

U organizaciji Gete-instituta predstavljen je jedan deo u nizu izložbi o umetničkoj fotografiji u Nemačkoj. Postavka objedinjuje primere subjektivne autorske fotografije, gde se sjedinjuje dokumentacija sa umetničkom interpretacijom.

Izložba „Čitav grad“ dobila je naziv po delu Maksa Ernsta o njegovom gradu iz snova, u kome se prepliću prirodan i kulturan prostor. Šest umetničkih fotografa – Zoltan Jokaj, Andreas Rost, Maria Sevc, Ulrih Vist, Tomo Jamaguči i Eva Bertram – prikazuju iz različitih perspektiva urbanu kulturu i urbani život. Njihova zajednička tema je pitanje identiteta čoveka i gradskog prostora.

Fotografija Andreasa Rosta
Fotografija Andreasa Rosta

Pritom obuhvataju različite aspekte – grad, arhetiktura, portret, savremena istorija i društvo – čime pogled okreću kako ka unutra, tako i ka spolja. Njihova razmišljanja su usmerena na svakodnevnu situaciju, nikada na neki poseban trenutak. Upravo kroz to njihove fotografije pripovedaju sopstvenu priču.

Oni nemaju za cilj da dokumentuju, već sebe vide kao umetnike. Pored informacija o savremenoj Nemačkoj, umetnici se zalažu za umetničku strategiju, koja omogućava razumljiv pristup u svet njihovih slika. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.