Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Džesi Norman u Beogradskoj areni

Džesi Norman u Beogradskoj areni

Planirani koncert operske dive Džesi Norman zakazan za 18. februar u Beogradskoj areni, odložen je i pomera se na jesen. Koncert je odložen od strane menadžmenta ove svetske primadone zbog nemogućnosti uklapanja datuma beogradskog koncerta sa ostalim koncertima u Evropi. Datum novog koncerta biće objavljen u narednom periodu.

Džesi Norman je jedna od retkih operskih pevačica koja ne ide uhodanom stazom drugih, već sama ispisuje svoju pevačku biografiju. Bogatu baštinu stvara svojim raskošnim glasom, uživanjem u pevanju i strašću u izvođenju, operskim portretima i nastupima sa simfonijskim i kamernim ansamblima širom sveta. Čist opseg, snaga i sjaj njenog glasa uklopljeni su sa produhovljenom i inovativnom interpretacijom. Sarađuje sa umetnicima kao što su Robert Vilson (Robert Wilson), Andre Heler (Andre Heller), Bil T. Džons (Bill T. Jones), Stiv MekKvin (Steve McQueen) i Laura Karpman (Laura Karpman), koji su poznati po zaobilaženju pravila u svojim domenima, i tako prihvata izazove i dodaje novu dimenziju svom poslu.

Veličina njenog muzičkog talenta ogleda se i u jedinstvenim koncepcijama izvođenja zahtevnih dela. U istoriji muzike ostaće zabeleženo njeno izvođenje dva scenska dela za isto veče – Šenbergove monodrame „Očekivanje“ i Pulankove opere „Ljudski glas“ u postavi Andrea Helera. Ova dela nikada ranije nije izvela ista osoba za jedno veče što još više ističe Džesine izvođačke sposobnosti.

Osvojila je brojne nagrade i priznanja. Najmlađa je dobitnica najveće nagrade Amerike za izvođačke umetnosti koju dodeljuje „Kennedy Centar Honor“, a dobila ju je za 20 godina rada. Brojna prestižna priznanja uključuju počasne doktorate na čak 35 koledža, univerziteta i konzervatorijuma širom sveta.

Francuska vlada joj je 1984. godine dodelila titulu „Commandeur de L’Ordre des Arts et des Lettres“, a Muzej nacionalne istorije u Parizu nazvao je orhideju njenim imenom. Takođe, bivši francuski predsednik Miteran dodelio joj je orden Legije časti 1989. godine, dok je u junu 1990. proglašena počasnim Ambasadorom Ujedinjenih nacija. Na jesen 2000. godine odlikovana je medaljom Eleanor Roosevelt Val Kill za doprinose u humanitarnom radu.

U četrdeset godina dugoj istoriji Grammy nagrada Džesi Norman je četvrti umetnik iz oblasti opere/klasične muzike koja je primila priznanje za životno delo i pridružila se legendama koje čine Enriko Karuzo (Enrico Caruso), Marian Anderson (Marian Anderson) i Leontin Prajs (Leontyne Price). Proglašena je “živim zaštitnim znakom” Njujorka od strane “Landmarks Concervancy” i odlikovana najvišim odlikovanjem grada Njujorka za umetnička dostignuća. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.