Naslovna » BG špijun » Filmski i muzički festival Kustendorf 2012

Filmski i muzički festival Kustendorf 2012

Peti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, koji je pokrenuo reditelj Emir Kusturica, u organizaciji „Rasta International“, biće održan od 17. do 23. januara u Drvengradu na Mokroj Gori.

Kao i prethodnih godina, festival Kustendorf će ugostiti poznate reditelje i glumce, studente filmskih škola i mlade filmske stvaraoce, svetski priznate muzičare, kao i mnoge druge eminentne goste iz sveta filma.

U programu „Retrospektiva velikana“ biće prikazani filmovi reditelja Kima Ki-duka iz Južne Koreje i Nurija Bilga Džejlana iz Turske, koji će posle projekcija svojih filmova održati nekoliko radionica.

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, u „Takmičarskom programu“, nadmetaće se dvadeset filmova studenata i mladih autora iz celog sveta. Međunarodni žiri koji čine iranska glumica Lejla Hatami, francuski producent Pjer Edelman i srpski glumac i producent Zoran Cvijanović, odlučivaće o najboljim filmovima.

U programu „Savremene tendencije“ biće predstavljeni neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i njihovi autori: Kim Ki-duk – „Arirang“; Nuri Bilge Čejlan – „Bilo jednom u Anadoliji“; Ašgar Farhadi – „Razvod: Nader i Simin“; Marđan Satrapi i Vinsent Parono – „Piletina sa šljivama“; Alis Rorvaher – „Corpo Celeste“; Andreas Drezen – „Zaustavljen na putu“; Frederika Aspok – „Van granica“ i Olivije Orle – „Pelikan Nikostratos“.

Program „Velikani evropskog filma“ će podsetiti publiku na neke od najboljih filmova iz istorije evropske kinematografije. Kustendorf će ove godine predstaviti nekoliko filmova, remek-dela velikog srpskog reditelja Aleksandra Saše Petrovića (1929-1994).

Prateći program će predstaviti debitantske i inovativne filmove mladih filmskih stvaralaca iz Srbije i sveta.

Svaki ponoći, posle projekcija filmova i radionica, održavaće se koncerti poznatih grupa i muzičara. U Muzičkom programu nastupiće: Pelageja iz Rusije, Rozenberg trio iz Holandije, Stribor i Trovači iz Srbije, Adam Stinga iz Moldavije, Sandra Nkake iz Francuske, grupa Sonido Galo Negro iz Meksika i specijalni muzički gosti sa Kube.

Kao i prethodnih godina, ulaz na sve filmske projekcije, koncerte i radionice tokom trajanja Kustendorfa biće besplatan. Više detalja o programu i gostima možete saznati na: www.kustendorf-filmandmusicfestival.org. (danubeogradu.rs)