Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Ikea će graditi tržni centar u Beogradu

Ikea će graditi tržni centar u Beogradu

Švedska „Ikea“ počeće sredinom sledeće godine da gradi svoj prvi tržni centar u Srbiji jer su sa predstavnicima Vlade postigli konačan dogovor o investicijama te kompanije u našoj zemlji.

Dogovorena je i lokacija na kojoj će biti podignuta prva „Ikeina“ robna kuća u Beogradu, ali to za sada obe strane drže u tajnosti. Kako tvrdi izvor „Blica“ iz Vlade Srbije, to neće biti zemljište Instituta za stočarstvo u Zemunu, o kojem se ranije razgovaralo, niti kod naplatne rampe Bubanj potok, koje je takođe pominjano u medijima. Tržni centar biće smešten uz autoput ka Hrvatskoj, ali u gradu.

– U razgovorima je potvrđeno da će „Ikea“ u Srbiji izgraditi ukupno četiri tržna centra. Prvi će biti u Beogradu, a ostala tri u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu. Međutim, po kom redosledu će „Ikea“ dolaziti u te gradove još nije precizirano, jedino se zna da će prvi biti Beograd – tvrdi izvor „Blica“.

Država se obavezala da do marta 2012. obezbedi sve neophodne uslove, odnosno sve potrebne dozvole i obavi prenamenu zemljišta na novoj lokaciji. Vlada Srbije prihvatila je i da deo dogovora ne bude izgradnja „Ikeine“ fabrike u Srbiji.

U „Ikei“ nisu imali komentar na naša saznanja, osim što su nam rekli da su pregovori u toku. Ni u Ministarstvu životne sredine, prostornog planiranja i rudarstva nisu želeli da komentarišu lokaciju na kojoj će „Ikea“ graditi objekat, niti kada počinje izgradnja. Samo su naveli da se s tom kompanijom intenzivno pregovara.Blic - logo

Po procenama „Ikee“, za izgradnju objekta potrebno je oko godinu dana što znači da bi početak rada tržnog centra mogao da bude u toku 2013. Početna ideja je da osim robne kuće u kojoj će „Ikea“ prodavati svoj nameštaj i sitno pokućstvo, bude izgrađen i šoping centar u koje bi privukli druge kompanije da prodaju odeću, obuću, prehrambene proizvode, elektronsku robu i „uradi sam“ proizvode. Robna kuća imala bi 35.000 kvadrata, a ceo tržni centar oko 100.000 kvadrata. (Blic)

[box_light]Četiri godine do dogovora
Prvi plan o investiranju „Ikee“ u Srbiju predstavljen je još u jesen 2007. Kako je regionalni direktor „Ikee“ Dragan Skalušević jednom prilikom rekao, prvih godinu dana niko iz Vlade konkretno nije reagovao na to osim što je u javnosti govorio da „Ikea“ dolazi u Srbiju. Sa „Ikeom“ je u poslednje tri godine pregovaralo više ministara u Vladi Srbije, a pregovori su u nekim trenucima bili toliko teški da je jedan od ministara u besu napustio sastanak. Jedno vreme pregovori su bili u potpunom zastoju.[/box_light]