Naslovna » BG svaštara » Intervju: Ivan Lalić, Mikser House

Intervju: Ivan Lalić, Mikser House

Pre nekoliko meseci, pisali smo da se najveći regionalni festival kreativnosti i inovativnosti seli na novu lokaciju – područje Savamale ispod Brankovog mosta. Podsećamo da je Mikser festival 2012 proširen na devet dana i da će biti održan od 25. maja do 2. juna. Pre toga, planirano je aktiviranje čitave četvrti sadržajima iz oblasti dizajna, arhitekture, umetnosti, filma, muzike…

Uz pomoć brojnih saradnika i stručnjaka iz oblasti urbanog dizajna i kulturnog menadžmenta, kreativni tim Mikser festivala, kako najaviše, usmeriće sve aktivnosti ka urbanoj revitalizaciji Savamale koja ima potencijal da postane evropska turistička destinacija, poput milanske zone Tortone ili njujorške Tribeke.

Novi kulturni centar je otvoren. Mikser House će imati vatreno krštenje za doček 2012, a posle male dorade potpuno će oživeti prostor u Karađorđevoj 46. Razgovarali smo, tim povodom, sa Ivanom Lalićem, izvršnim menadžerom Miksera…

Mikser ispade kao čovek ili (matriksovski rečeno) virus – stalno se širi, od projekta preko festivala do nove kulturne tačke Beograda. Odakle potreba da jedan festival pretvorite u kulturni centar, samim tim „non-stop-festival“?
– U situaciji kada imate Narodni muzej koji je zatvoren godinama, kada imate Muzej savremene umetnosti na Ušću koji je zatvoren godinama, kada je zaista eufemizam reći da u javnom sektoru u kulturi vlada mrtvilo, skleroza, nedostatak svežine, novca i novih ideja, onda mi nismo imali pravo da se uljuljkavamo u uspeh godišnjeg bljeska zvanog Mikser festival koji traje pet dana. Uroš Đurić je taj format s pravom nazvao „Potemkinova sela“, jer ne možete jedan uspešan događaj koji je spletom neobičnih okolnosti stigao i do CNN, zvati alternativom posrnuloj kulturnoij politici. Prevedeno: bila nam je potrebna ekstenzija, malo smo se sabrali i priznali sebi da imamo potrebu za permanentnom kulturnom akcijom, permanentnom temperaturom, permanentnim sadržajem koji će onda jednom godišnje da kulminira velikim praskom, orgazmom zvanim Mikser festival, kao sublimatom svega što radimo preko godine.

Po čemu će se Mikser House razlikovati od ostalih sličnih institucija?
– Ne razmišljamo tako i ne trudimo se da se razlikujemo od drugih. Nekima se iskreno i divimo i trudimo se da sinhronizujemo međusobne aktivnosti, kao sa našim komšijama iz Kulturnog centra „Grad“. Mikser je metafora otvorene platforme koja zapravo radi onaj teški posao od koga je država odustala. A to je regrutacija i pružanje šanse mladima. U tom smislu, ko god nam pomogne u tom plemenitom poslu, dobro došao je, ličio ili ne ličio na nas. Nemamo pravo da se bavimo originalnošću kao imperativom, iako je možda baš ovako relaksiran stav zapravo ono što nas razlikuje od drugih. Kad već pitate…

Ivan Lalić
Ivan Lalić

Koji programi će činiti kostur, tj. šta će biti prepoznatljiv znak?
– Mikser centar će sa jedne strane morati da bude profitni centar koji će servisirati besplatni festival što je posebna tekovina Miksera, a s druge strane, Mikser će vrlo brzo postati mesto šanse. To je svakako ono što želimo da pošaljemo kao poruku. Za nastup na najvećem regionalnom festivalu kreativnosti ili za nastup u Mikser centru – nije potrebna nikakva veza.

Da li će sam festival izgubiti na atraktivnosti zbog svakodnevnih aktivnosti Centra – šta će to drugačije biti na festivalu?
– U glavi više ne odvajam festival od našeg centra. Festival je samo jedan veliki dramaturški krešendo celogodišnje aktivnosti, devet dana koji će sublimirati celu godinu i koji će na novoj lokaciji posetiti na desetine hiljada ljudi. Kako se karte otvaraju, neću biti iznenađen ako prvi put dođe više od sto hiljada posetilaca.

Šta će konkretno činiti program Centra? Da li se već znaju neki gosti, izvođači, umetnici?
– Naš prvi veliki zadatak, ili ako hoćete program, urbanističke je prirode. Naime, svakodnevno istražujemo Savamalu, otkrivamo i mapiramo nove i nove lokacije. Razgovaramo sa ljudima koji tu rade, žive. Nailazimo na neverovatne rezultate. Deo ovog obimnog posla već smo predstavili urbanističkom Zavodu grada Beograda, gradskim ocima, Gete institutu. Želja nam je da vratimo stari sjaj zapuštenoj četvrti, želja nam je da sve što radimo do festivala a i na samom festivalu bude u funkciji kreiranja novog lica ovog istorijskog dela grada. U tom smislu će i svi gosti, izvođači, predavači, izlagači, svesno ili nesvesno biti u funkciji ovog cilja. U najkraćem, urban design je apsolutni imperativ našeg trenutnog aktivizma.

Ako su ključne reči za Mikser 2011 bile „radionice, nove tehnologije, eksperiment“, koje će ključne reči biti za Centar?
– Savamala, dizajn republika! Šalim se, još nismo smislili key words ali se ozbiljno zakuvalo. Sačekajte još malo, molim vas, samo da preživimo Novu godinu.

A kako bi izgledala najava za Mikser 2012?
– Ako nije opstala Užička, republika Savamala hoće! (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.