Naslovna » Izlasci » Izložbe » Ishrana u neolitskoj Vinči – Izvori i rekonstrukcija

Ishrana u neolitskoj Vinči – Izvori i rekonstrukcija

U Galeriji nauke i tehnike SANU (Đure Jakšića 2) do 31. januara biće otvorena izložba „Ishrana u neolitskoj Vinči – Izvori i rekonstrukcija“ autora dr Nenada N. Tasića i Dragane Filipović M. A.

Arheološko nalazište u Vinči poznato je već više od stotinu godina, tačnije od 1908. godine, kada ga je otkrio Miloje M. Vasić. Od tada su vođene brojne terenske kampanje na ovom mestu a Vinča je širom sveta postala poznata kao jedno od najrazvijenijih naselja sa kraja neolitske epohe. Naročito su poznate vinčanske figurine koje svojom lepotom plene i posle više od 7000 godina, koliko je prošlo od nastanka ove kulture.

Od 1998. godine pod rukovodstvom dr Nenada Tasića, stručnjaci sa Filozofskog fakulteta, Muzeja grada Beograda i drugih institucija sprovode nova istraživanja na Belom brdu u Vinči sa ciljem da, koristeći najsavremenije tehnike i procedure, dođu do odgovora na brojna pitanja koja do sada nisu bila dovoljno razjašnjena. Jedno od takvih pitanja je i ishrana u neolitsko doba. Iako su neki stručnjaci skeptični po pitanju saznanja u vezi sa praistorijskim navikama u ishrani, autori izložbe ukazuju da skoro sa sigurnošću možemo tvrditi da je ishrana u neolitskoj epohi bila bogatija ugljenim hidratima a siromašnija proteinima.

Od neolitskog doba zajednice se više oslanjaju na hranu bogatu mineralima, što se može videti i na očuvanim ljudskim kostima iz tog doba. Ljudi postaju znatno gracilniji što se i objašnjava sve manjim sadržajem proteina životinjskog porekla u ishrani. Sa stalno dostupnom solju i zahvaljujući upotrebi keramičkih kontejnera, žitarice i voće se konzerviraju i čuvaju za korišćenje u vreme kada ih u prirodi nema.

Izložba „Ishrana u neolitskoj Vinči, izvori i rekonstrukcija“ prikazuje rezultate multidisciplinarnih istraživanja na primeru rekonstrukcije paleo-ishrane stanovnika Vinče iz vremena oko 4500 godine stare ere. Izvori za ovu rekonstrukciju predstavljaju arheološka, arheozoološka, paleo-botanička, palinološka, paleo-klimatska i paleo-ekološka istraživanja. Osim analiza koje se primenjuju u Vinči, biće prikazano još nekoliko različitih analiza koje će u budućnosti takođe biti veoma korisne za sticanje znanja o ishrani starih populacija (analize stabilnih izotopa, analize masti i sl.).

Posetioci će moći da otkriju šta su naši neolitski preci u Vinči imali na svom svakodnevnom jelovniku, a posebno iznenađenje predstavljaju recepti sastavljeni od namirnica dostupnih neolitskim Vinčancima, uz primenu tehnika kuvanja koje su arheolozi dokumentovali u Vinči i drugim neolitskim nalazištima Balkana. Uz njihovu pomoć, saznaćemo kako se pravio vinčanski doručak od žitarica i sušenog voća, ili kako je mogla da izgleda vinčanska čorba od kornjače. (danubeogradu.rs)